Subota 30.05.2015.
06:48
E. V.

Ma kakav Azerbejdžan, ništa bez Rusa

Tanjug
Gas iz škriljaca neisplativ: Dušan Bajatović

On smatra da će ako se gasovod iz Azerbejdžana izgradi, kad podmiri Tursku, preostati svega 16 milijardi kubika gasa što je nedovoljno za region.

U NATO zagrljaju

Pokret Dveri najoštrije je osudio izjavu premijera Vučića da će se Srbija pridružiti gasovodu koji planira da izgradi Amerika, čime će "smanjiti zavisnost od ruskog gasa". Dveri ocenjuju da ovaj potez znači "okretanje leđa Moskvi i bacanje u zagrljaj SAD i NATO".

Bajatović kaže da je gas iz škriljaca neisplativ i nekonkurentan i poručuje da alternative koje se nude Srbiji i zemljama regiona nisu prave.

- Ni za sedam do deset godina ne može doći do izgradnje infrastrukture kojom bi se transportovao gas iz škriljaca do zemalja regiona, čak i da nam daju novac - objasnio je Bajatović i dodao da "nije fer" da se jugoistočna Evropa ostavi bez sigurnog snadbevanja gasom zbog geopolitičke utakmice između SAD, Rusije i EU.

On je naveo da bi cena nafte trebalo da bude minimum 85 dolara za barel da bi dobijanje nafte i gasa iz škriljaca bilo isplativo i dodao da nije siguran koliko će SAD moći da pritiskaju EU po pitanju smanjenja energetske saradnje sa Rusijom.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da njegovo zalaganje za diversifikaciju gasa nije "zaokret ka Americi" već želja da obezbedi energetsku sigurnost za Srbiju. Podsetio je da 2019. Rusija prekida snabdevanje Evrope gasom preko Ukrajine i da od tada Srbija neće imati obezbeđen gas iz pravca Mađarske.

Istakavši da je "mali" da bi govorio o Rusiji ili Americi, Vučić je rekao da svako treba da brine za sebe, te da je njegov posao da se stara o Srbiji.


 

 

2024 © - Vesti online