Petak 29.05.2015.
05:47
J. Arsenović - Vesti

Kamata zbog aljkave države

filmmovement.com
Građani u redovima čekali da plate porez, iako rešenja nema

- Ima još pola godine da se rešenja za tekuću godinu izdaju, a poreski obveznik je dužan da u slučaju da mu nije stiglo rešenje do 15. maja plati akontacioni iznos koji mu je bio razrezan iz poslednjeg kvartala prošle godine. Uostalom, to je naznačeno i na prošlogodišnjem rešenju - rečeno je "Vestima" u Poreskoj upravi u Golupcu, opštini koja je poznata i po većem broju građana koji rade u inostranstvu.

Jednom rečju, građani su u obavezi da plate drugu ratu poreza, iako nisu sigurni koliki će tačno iznos biti razrezan. U Poreskoj upravi tvrde da u slučaju da im porez za ovu godinu bude veći, građani neće platiti kamatu ukoliko ispoštuju rok za drugi kvartal, a to je bio 15. maj.

U Beogradu, gde se tek ovih dana dele rešenja, porez na imovinu je nekim građanima uvećan čak za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, iako cene nekretnina na tržištu generalno padaju! Ovaj apsurd gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević objašnjava time što je u prvoj zoni srpske prestonice prošle godine ostvaren promet nekretnina u većem iznosu.

Naime, poreznici tržišnu vrednost kvadratnog metra računaju na osnovu cena iz najmanje tri kupoprodajna ugovora za određenu zonu i tako dolaze do proseka, a za prvu zonu u Beogradu taj prosek je bio veći nego prošle godine!

Koliko je sve iskomplikovano, govori i podatak da i ministri ne umeju da objasne kako se obračunava porez na imovinu, niti znaju da su u obavezi da plate prispele rate iako im rešenja još nisu dostavljena. Tako u anketi koju je sproveo jedan beogradski list ministar policije Nebojša Stefanović priznaje da još nije platio porez jer - čeka da mu stigne rešenje!

Šta biva kada pretplatite

U slučaju da je vaša akontacija iz prošle godine bila manja nego što je to obaveza za tekuću godinu, onda ste razliku dužni da namirite u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju poreza. Ukoliko pretplatite porez, taj višak vam se prebacuje na sledeću ratu koja dospeva na naplatu ili vam se razlika vraća ukoliko podnesete zahtev za povraćaj. Pozitivan primer je Pančevo, gde su poreska rešenja građanima podeljena u aprilu, baš zato da ljudi ne bi pretplatili porez, jer je u ovoj opštini poreska osnovica manja u odnosu na prethodnu godinu.

2024 © - Vesti online