Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.01.2014.
04:18
Beta A

Poreska uprava krši Ustav Srbije

Poreska uprava Srbije je saopštila da nije imala zakonsku obavezu da građanima vrati novac naplaćen po osnovu obračuna kamate na kamatu za poreski dug.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je ukazao da Poreska uprava nije postupila po njegovoj preporuci da se vrati novac građanima kojima je mesecima obračunavana kamata na kamatu, iako je Ustavni sud Srbije takav obračun ocenio neustavnim.

Ustavni sud Srbije

"Zaštitnik građana je novembra 2012. godine obavešten da se odluka Ustavnog suda o proglašenju neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, u delu kojim se zatezna kamata obračunava komfornom metodom, ne odnosi na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji", ističe se u saopštenju Poreske uprave.

Ta služaba je u maju 2013. godine Jankovića obavestila da je od Ustavnog suda zatražila mišljenje povodom odluke o poništavanju odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, sa molbom da taj sud precizira da li se ta odluka odnosi i na zakone koje primenjuje Poreska uprava.

U odgovoru koji je Poreskoj upravi dostavljen juna 2013. godine navedeno je da "Ustavni sud ne stvara normu već je isključivo nadležan da ukida postojeću normu i odluka Ustavnog suda ima pravno obavezujuće dejstvo samo u odnosu na propis koji je bio predmet ocenjivanja".

Poreska uprava je to mišljenje prosledila Jankoviću i obavestila ga da se odluka Ustavnog suda odnosila isključivo na član 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate i da sa zakonskim odredbama koje primenjuje Poreska uprava, prema mišljenju samog Ustavnog suda, ta odluka nema nikakvo pravno dejstvo.

"Želimo takođe da obavestimo Zaštitnika građana da je na inicijativu Poreske uprave promenjen komforni metod obračuna kamata i da se novi princip obračuna primenjuje od 1. januara 2011. godine, dakle pre nego što je Ustavni sud svojom odlukom poništio odredbu iz Zakona o visini stope zatezne kamate. Eventualna retroaktivna primena odredbi od strane Poreske uprave bi bilo nezakonito postupanje", navela je Poreska uprava.

Po oceni Saše Jankovića, Ministarstvo finansija, u okviru kojeg je Poreska uprava, bilo je dužno da se, sledeći ustavno načelo jedinstva pravnog poretka i principe dobre uprave, pripremi za odluku Ustavnog suda o ustavnosti kamate na kamatu u Zakonu o visini stope zatezne kamate, kako bi odmah po njenom donošenju, bile izmenjene identične odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a građanima vraćen novac.

Zaštitnik građana smatra da se, bez obzira na ekonomske i formalno-pravne argumente koje je u postupku kontrole iznelo Ministarstvo finansija, državni budžet ne sme puniti naplaćivanjem zelenaških kamata od građana, suprotno odredbama Ustava.

Petak 10.01.2014. 12:44
Najvise krse ustav drzava i sudski organi, te se moze reci da je Srbija kriminalna drzava!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online