Četvrtak 28.05.2015.
05:14
R. L. - Vesti

Stepinac svetac samo uz blagoslov SPC?

M. Karović
Važni razgovori: Nadbiskup Stanislav Hočevar

Ovo je kardinalov drugi dolazak u Beograd od početka 2015. Razlog je i ovog puta predstojeća kanonizacija kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Moguće je da će biti reči i o eventualnoj poseti pape Srbiji i o njegovom pozivu srpskom patrijarhu da poseti Vatikan.

- Predsednik Tomislav Nikolić je želeo otići u Vatikan, ali to nije bilo moguće. Ponovo je zamolio za susret s papom koji će sigurno biti organizovan... Papa dolazi u Sarajevo 6. juna, a to će biti prilika i za međucrkvene razgovore i konkretne dogovore o njegovoj mogućoj poseti Srbiji - rekao je Hočevar novinarima.

Kardinal Koh je podsetio da je papina poseta Srbiji moguća jedino uz konsenzus državnih i srpskih crkvenih vlasti. On je rekao da je cilj njegovog dolaska u Beograd da "produbi prijateljstvo Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve".

Najavio je da će se s patrijarhom Irinejom voditi "poverljiv razgovor" i da će deo susreta biti posvećen "poteškoćama na istorijskom planu" između SPC i Vatikana.

- Stepinac je vrlo važna ličnost u toj istorijskoj situaciji i moramo da razgovaramo o njemu. U februaru smo započeli razgovore o dešavanjima iz Drugog svetskog rata, svakako moramo nastaviti i uključiti istoričare - rekao je Koh.
 

2024 © - Vesti online