Petak 08.05.2015.
08:31
Lj. Ivanović - Vesti

Samo atomske bombe čuvaju Rusiju

Reuters
Oružje sudnjeg dana

- Na delu je veliko nepoverenje i nedostatak komunikacije. Rusija je svesna vojne nadmoći Amerikanaca i smatra da je jedini garant njene stabilnosti nuklearni arsenal. Rusija se posebno oseća ranjivom posle Samita NATO 2008. u Bukureštu. Već tada je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da Alijansa ne sme da dira u Ukrajinu - kaže Lukjanov.

Ipak, posle svega što se dogodilo od 2008. godine, rata u Gruziji, kosovskog proglašenja nezavisnosti, ruska vlada je procenila da je međunarodni poredak ugrožen i da samu Moskvu od nemira čuva samo njen vojni arsenal.

- Posle rata u Jugoslaviji, rata u Iraku, intervencije NATO u Libiji, teza o korišćenju atomskog oružja čak i u konvencionalnom ratu više nije samo argument, već nova doktrina Moskve. Da kojim slučajem Rusija nije nuklearna sila, promena režima u Moskvi po libijskom scenariju bi bila neizbežna. Amerikanci su toliko nezadovoljni vlašću u Rusiji, da bi sasvim sigurno posegli za time. Rusija se plaši za svoju bezbednost i samo nuklearni arsenal je čini nedodirljivom - rekao je Lukjanov.

2024 © - Vesti online