Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.05.2015.
08:15
O. Ikodinović - Lj. Ivanović - Vesti A

Kijev napada na Dan pobede

Ukrajinska vojska nastavlja nasumično granatiranje naselja i grupiše trupe duž cele linije razdvajanja u Donbasu

Reuters
Porošenko postrojava nacionalnu gardu

Ministarstvo odbrane Donjecke narodne republike upozorilo je da ukrajinske snage pripremaju provokacije širokih razmera, u praznične dane, 8. i 9. maja kada će na Crvenom trgu u Moskvi biti organizovan vojni defile.

Prema rečima, zamenika komandanta armije narodne republike Eduarda Basurina ukrajinska vojska nastavlja nasumično granatiranje naselja i grupiše trupe duž cele linije razdvajanja. Broj napada sa korišćenjem teškog naoružanja i minobacača se povećava svakog dana.

Kako javlja Rusija 24, ovu informaciju u dnevnom izveštaju potvrđuje i posmatračka misija OEBS. U izveštaju se takođe govori i da ukrajinske snage ne puštaju posmatrače na teritoriju niza naseljenih mesta. Svoje odbijanje objašnjavaju time da nemaju dozvolu komande za to.

Istovremeno, američki ambasador u Ukrajini Džefri Pajet obelodanio je da američki instruktori uče ukrajinsku vojsku da puca iz minobacača i da vrši pretres specijalnih objekata.

On je na Tviteru objavio i dvominutni video snimak u kojem jedan od američkih instruktora 173. desantne brigade saopštava da oni sprovode "finalni ispit" artiljerijske obuke.

- Obuka je prošla odlično, mi smo pomogli našim ukrajinskim kolegama da bolje shvate ulogu nišandžija i da bolje savladaju artiljerijske veštine - izjavio je američki instruktor Endri Gordčik.
U drugom delu videa, prikazan je kako američki komandosi uče ukrajinske snage da vrše pretres objekata.

Na snimku je ukazano da američki instruktori obučavaju Ukrajince u gradu Javoriv, na zapadu Ukrajine.

Ranije je u aprilu objavljeno da je 300 američkih instruktora stiglo u Ukrajinu, koji će obučavati Nacionalnu gardu Ukrajine - rezervni vojni sastav, formiran 2014. godine, od dobrovoljaca i vladine milicije.

Moskva je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog dolaska američkih komandosa u Ukrajinu.
Američki general Filip Bridlov, vrhovni komandant NATO za Evropu, rekao je u američkom Kongresu da ruske snage nastoje da se "regrupišu i rasporede" štiteći istovremeno do sada osvojena područja, uprkos krhkom prekidu vatre dogovorenom u januaru.

- Mnogi njihovi potezi odgovaraju pripremama za novu ofanzivu - rekao je.

Bridlov je priznao da ne može sa sigurnošću da predvidi kakav će potez Moskva povući, ali smatra da njeni postupci odgovaraju "pripremanju, uvežbavanju i opremanju kako bi se stekli kapaciteti za pokretanje nove ofanzive."

SAD za sada ne želi da pomažu Ukrajinu oružjem strahujući od eskalacije rata. Bridlove je rekao da nijednu opciju ne bi trebalo isključiti, ali i istakao da nema govora da se Ukrajini da vojna sila kakva je potrebna da bi se porazila Rusija.

Stiže Raul Kastro

Kubanski predsednik Raul Kastro dolazi u Moskvu gde će prisustvovati paradi 9. maja povodom obeležavanja 70 godina pobede saveznika u Drugom svetskom ratu. Među ostalim liderima koji su najavili prisustvovanje paradi u Moskvi nalazi se kineski predsednik Si Đinping i severnokorejski Kim Džong Un, kojem je to trebalo da bude prvo zvanično putovanje u inostranstvo, ali je on posetu otkazao.
 

- Mislimo da bismo morali da pokušamo da promenimo način na koji Putin donosi odluke. To razmatramo. Putin je zabrinut zbog sankcija koje mu je nametnuo Zapad i to možda utiče na njegove sadašnje postupke u Ukrajini. Ali to zapravo ne možemo znati - rekao je.

POVEZANE VESTI

Subota 02.05.2015. 18:47
Kijev napada na dan pobede-misli da će se na taj dan proslaviti.Igraju se deca,dok ne dobiju packe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online