Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.04.2015.
16:41
Tanjug A

SAD kreće u "rat iscrpljivanjem" protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države očekuju da će aktuelna konfrontacija sa Rusijom potrajati barem do 2024. i da će uključivati više pravaca, kako predviđa nacrt revizije politike prema Moskvi koju priprema Vašington, navode svetski mediji.

Reuters
Rusija više nije kooperativna pa se kreće u rat protiv nje

Vašington, pri tome, želi da osigura podršku svojih evropskih saveznika za dalje jačanje pritiska na Moskvu, piše  sajt "Raša tudej".

Očekivani diplomatski i ekonomski "rat iscrpljivanjem" pominje se u dokumentu o preispitavanju politike prema Rusiji koji trenutno priprema Selest Volander, specijalni pomoćnik predsednika Baraka Obame i zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost zadužen za Rusiju i Evroaziju, prenosi italijanski list "Stampa".

Italijanski dnevnik navodi da je detalje o predstojećoj promeni politike SAD prema Moskvi saznao iz nacrta koji je Vašington poslao vladi u Rimu kako bi koordinisali buduće napore.

Američke diplomate kažu da je Rusija promenila svoj kooperativni stav koji je zauzela posle raspada Sovjetskog Saveza i da sada koristi silu za odbranu svojih nacionalnih interesa, navodi list.

Promeni doprinosi i ličnost ruskog predsednika Vladimira Putina koji će, kako Vašington očekuje, ostati na vlasti barem do 2024. godine.

Ta promena strategije prema Rusiji postala je vidljiva sa ukrajinskom krizom, ali se pojavila još 2008. godine sa konfliktom u Južnoj Osetiji kada je Rusija upotrebila vojnu silu.

Nastavak pritiska putem sankcija

Rešenje Vašingtona za ovu novu Rusiju je nastavak pritiska na Moskvu pomoću sankcija, dok istovremeno njene susede "mami" ekonomskom pomoći i investicijama, piše "Stampa".

Trenutna runda sankcija, kako se navodi, nema za cilj da ostavi prevelike posledice po rusku ekonomiju, tako da bi pretnja oštrijim sankcijama mogla da se primeni.

Ova strategija teško da je prošla neprimećeno u Moskvi, što se vidi iz godišnjeg izveštaja ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji je danas objavljen, a u kojem se kaže da SAD nastavljaju "sistematsku opstrukciju Rusije, okupljajući svoje saveznike sa ciljem uništenja njene ekonomije" blokiranjem kredita, tehnološkog transfera i ukupnom destabilizacijom poslovnog okruženja.

Rusko ministarstvo ukazuje da je Vašington imao izvesnog uspeha sa politikom koja je rezultirala padom ruske trgovinske razmene sa državama članicama EU za skoro osam odsto u 2014.

Međutim, neke evropske zemlje kao što su Austrija, Mađarska ili Slovačka pragmatično održavaju aktivne bilateralne odnose sa Rusijom, zaključuje RT.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 16:53
Taj americki sljam je vec bankrotirao.....17 trilijarde u crvenom........americanend2015.......dole bagru okupatorska......kad lezite ima da vas gazimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online