Četvrtak 07.05.2015.
14:15
Tanjug

I Markač i Gotovina odlučuju kako će se slaviti Oluja

wikimedia.org/Suradnik13
Hrvatski premijer traži veliku vojnu paradu u Zagrebu

Inače, taj datum Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Članovi Odbora su predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko kao i ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja.

Članovi vlade su novinarima rekli da će o načinu i mestu obeležavanja akcije Oluja biti odlučeno glasanjem.

Glasaće, kazali su, da li će taj datum biti obeležen samo ceremonijom u Kninu, zašta se zalaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ili i vojnom paradom u Zagrebu što je predlog premijera Zorana Milanovića.

Premijer je najavio i da će biti osnovan i organizacioni odbor koji će biti zadužen za sprovođenje dogovorenog, prenosi Hina.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nedavno je izjavila da proslavu Oluje treba održati kao i do sada u Kninu a vojnu paradu, koju predlaže Vlada, iduće godine u Zagrebu i to 28. maja na Dan oružanih snaga Hrvatske.

Grabar Kitarović je kazala da je "na sve načine" pokušavala da pronađe zajedničko rešenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a središnja proslava u Kninu 5. avgusta, a Vlada je na čvrstom stajalištu da proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu treba da se održe istog dana, 5. avgusta.

Takav stav je, kako je pisala hrvatska štampa, oštro politički podelio Hrvatsku. Branitelji a i glavna opoziciona stranka HDZ protive se, naime, tome da bilo šta ometa i konkuriše "svetinji", proslavi Oluje u Kninu.

Zagrebački Večernji list je objavio da su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) složili da predstavnici jedinica koje su učestvovale u Oluji predsednici podnesu raport u Kninu i smatraju da je 28. maj iduće godine dobar alternativni datum za paradu.

2022 © - Vesti online