Utorak 05.05.2015.
14:38
Tanjug

KM: Park mira na mostu neće biti uklonjen

Tanjug
Važno je održati mir i stabilnost u Kosovskoj Mitrovici

Oni su u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazali da redovno kontaktiraju kako bi se bezbednosna situacija u Mitrovici poboljšala i stvorila pozitivna atmosfera za rešavanje problema na glavnom mostu na reci Ibar.

Rakić naglašava da je pitanje glavnog mosta na Ibru previše ispolitizovano i da zahteva vrlo oprezan pristup svih strana koje su uključene u pronalaženje rešenja.

On ističe da rešavanje ovog pitanja mora voditi ka stabilizaciji situacije a ne do neprestanih novih tenzija i izražava uverenje da je uprkos oprečnim stavovima oko Parka mira, dogovor srpske i albanske strane neophodan.

- Najpre moramo raditi na povratku poverenja na ovom prostoru, poverenja među samim građanima koje je u Kosovskoj Mitrovici odavno izgubljeno. Tek kada se ono vrati, biće mnogo lakše rešiti celokupnu situaciju na terenu - rekao je Rakić.

Bahtiri je izrazio očekivanje da će, zbog očuvanja mira i stabilnosti u gradu, pitanje "Parka mira" u što skorije vreme biti rešeno.

- Nadam se da će glavni most vrlo brzo biti prohodan za saobraćaj i da će se ovo pitanje rešiti na najbolji mogući način u interesu svih građana Mitrovice. Ne bih sad rekao o kom se tačno datumu radi, ali kažem vam biće uskoro - kazao je Bahtiri.

On je dodao da je u neprestanom kontaktu sa Rakićem, dodajući da "nijedan most ne treba da bude simbol bilo kakve blokade, zabrane kretanja ili razdvajanja, jer mostovi moraju ujedinjavati i spajati gradove".

Rakić je podsetio da je Park mira zamenio barikade koje su Srbi iz severnog dela grada postavili strahujući za svoju bezbednost.

- Ključ za rešavanje svih pitanja koja se odnose na bezbednosnu situaciju u južnoj i severnoj Mitrovici jeste zajednički dogovor. Nama je potrebno vreme, jer je najvažniji cilj za koji se zalažemo održavanje mira - istakao je Rakić.

Park mira postavili su 18. juna 2014. godine čelnici severnog dela Kosovske Mitrovice u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto betonske barikade koja je bila na mostu.

2024 © - Vesti online