Petak 01.05.2015.
14:19
Srna

Kongres SAD: Srbija svetla tačka na Balkanu

Reuters
Pohvale za Srbiju u Kongresu SAD

Na pretresu o zapadnom Balkanu u Potkomitetu za Evropu i Evroaziju Predstavničkog doma Kongresa, Ji je rekao da najviše ohrabruje predanost Srbije dijalogu koji u Briselu vodi sa Prištinom, čiji su rezultat normalizovani odnosi i povećana regionalna bezbednost i razumevanje.

- Srbija je nedavno preduzela korake ka održavanju konstruktivnih odnosa sa susedima i prošlog oktobra bila domaćin albanskom premeru, što je prva poseta na tom nivou u poslednjih 68 godina - rekao je Ji, prenosi "Glas Amerike".

On je ocenio da Balkan u celini napreduje i u prilog tome podsetio na prijem Hrvatske u EU, rad Beograda i Prištine na normalizaciji odnosa i zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, ali je ukazao da vidljivog ekonomskog prospetiteta nema.

Kada je reč o BiH i stavu SNSD - a o raspisivanju referenduma o nezavisnosti u Republike Srpske, Ji je naglasio da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao celovite zemlje.

Ji je upozorio i da je vizija slobodne i mirne Evrope danas ugroženija nego ikad od početka hladnog rata, i zaključio da su sukobi u Ukrajini i teror "Islamske države" dramatično skrenuli pažnju na geostrateški značaj zapadnog Balkana.

2024 © - Vesti online