Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.04.2015.
19:43
Tanjug A

"Srbija u Evropu mora preko Nemačke"

"Put Srbije ka Briselu u ovom trenutku vodi preko Berlina, ali Berlin nije usamljen u zahtevima koje postavlja, već je najglasniji u formulaciji onoga što je potrebno učiniti" izjavila je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Medija Centar Beograd
Nemačka najviše vodi računa u ispunjavanju određenih kriterijuma: Aleksandra Joksimović

- Nemačka je najglasnija, ali ne jedina i usamljena u zahtevima da se Briselski sporazum implementira u potpunosti i da Poglavlje 35, koje se u našem slučaju odnosi na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, bude otvoreno prvo u pregovaračkom procesu - istakla je ona u izjavi Tanjugu.
 

Osvrćući se na  izjavu komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da neodlučne zemlje koče otvaranje pregovaračkih poglavlja, Joksimović je ukazala da u komunikaciji sa Briselom uvek moramo voditi računa o načinu donošenja odluka, odnosno da se odluka donosi u trenutku kada sve članice postignu konsenzus.

S druge strane mora se voditi računa i o težini reči pojedinih zemalja članica.

- Nemačka je sasvim sigurno jedna od zemalja čiji se glas najviše sluša u ovom trenutku u Briselu, to je zemlja koja je na određen način na sebe preuzela proces proširenja, kao i odgovornost za taj proces - ističe ona.

Joksimović navodi i da Nemačka, kako se čini, ulaže najviše napora da komunicira sa zemljama Zapadnog Balkana, s jedne strane podstičući pre svega ekonomski razvoj, koji je od ključnog značaja za približavanje zemalja regiona evropskim integracijama.

- Ali, sa druge strane je Nemačka ta koja najviše vodi računa o ispunjavanju određenih kriterijuma - objašnjava ona.

Prema njenim rečima, Briselski sporazum i njegova implementacija je nešto na šta se u ovom trenutku najviše obraća pažnja, a u tom kontekstu je nemački Bundestag još polovinom prethodne godine izlistao niz radnji koje je neophodno ispuniti kako bi se agenda tog sporazuma pomerila sa potpisanog ka punoj implementaciji.

- Veoma važno je uvek pratiti ono što čujemo iz Berlina. Put ka Briselu u ovom trenutku vodi preko Berlina, ali Berlin nije usamljen u takvim zahtevima i razmišljanjima, već je najglasniji u formulaciji onoga što je potrebno učiniti - naglašava direktorka Centra za spoljnu politiku.

Ona smatra da velikih nepoznanica nema i da moramo ići u susret tome da učinimo sve što se u ovom trenutku očekuje, odnosno ono na šta smo se na određeni način obavezali i, kako kaže, čini se da će onda i otvaranje poglavlja jednog po jednog ići bez većih problema.

- Srbiji je potrebno da otvori neko pregovaračko poglavlje više u nekom simboličkom okviru nego što će to realno dovesti do naglih promena u odnosima između Beograda i Brisela", zaključila je Joksimović.

"U EU postoje dve grupe država"

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović kaže da nije tajna da u EU postoje dve grupe država.

- Jedna grupa smatra da su preostale države na Balkanu suviše nestabilne i siromašne, pa EU ne treba da žuri sa njihovom integracijom. Ova grupa zemalja smatra da je ostatak Balkana već okružen članicama EU i NATO-a i tako dovoljno privezan za EU orbitu, pa nema potrebe za dodatnim velikim angažmanom u pravcu punog članstva + objasnio je on u izjavi Tanjugu.

Druga grupa država članica, kako je naveo, smatra da je neophodno i ove zemlje primiti u članstvo u bliskoj budućnosti, jer u suprotnom mogu nastati brojne komplikacije u našem delu sveta, a u ovoj grupi su glavnom mediteranske i srednjeevropske zemlje.

Prema njegovim rečima, što se tiče otvaranja poglavlja, tu odlučuju države članice, a ne evropska birokratija, tako da se pomenuta podela tu jasno reflektuje.

- Jako je loš signal da se još nije počelo sa suštinskim pristupnim pregovorima i to dosta govori u kakvim je internim dilemama i preokupacijama sama Evropa. Ipak, ukoliko se proces proširenja i bukvalno zaustavi, to će biti loše i za Evropu i za Balkan - zaključio je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 19:51
Следећи пут пази да не изгориш од кварцања и можда ћеш променити мишљење о ЕУ.
Sreda 22.04.2015. 21:31
Србија ако хоће у фашиистичку ЕУ мора да призна Косово као државу .Србија мора да ове услове испуни : 1 . позивни број за КиМ 2 . Изградња зиданих објеката на прелазима 3 . Уклањање Парка мира у Косовској Митровици 4 . Прихватање пасоша Косова на границама Србије 5 . Учешће Приштине у свим регионалним форумима 6 . Статут ЗСО у складу са приштинским законима 7 . Интегрисање цивилне заштите у приштински систем 8 . Примена договора о енергетици 9 . Заустављање шверца на илегалним прелазима 10 . Приштина да преузме Газиводе и Валач 11 . Локална самоуправа да уђе у косовски систем .
Sreda 22.04.2015. 22:06
Kad se mora biće teško ali ne i viteško!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online