Sreda 22.04.2015.
09:10
Tanjug

Rusija zadovoljna "intenzivnim odnosom" sa Srbijom

Vrhunac dobrih odnosa bio je dolazak Vladimira Purina u Beograd

U godišnjem izveštaju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da su u 2014. "rusko-srpski kontakti bili intenzivni, a rezultovali su posetom predsednika Putina Beogradu 16. oktobra 2014. povodom proslave 70. godišnjice oslobađanja srpske prestonice od nacističke okupacije", prenela je agencija Tass.

- Dosledni stav Srbije da se ne pridružuje uvođenju sankcija protiv Rusije je omogućio značajno povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište - istaklo je rusko Ministarstvo.

U izveštaju objavljenom na sajtu ruskog MSP se takođe navodi da su odnosi Rusije i nekih članica Evropske unije i dalje na pragmatičnom nivou uprkos sankcijama.

- Nemačka je otvorena prema pragmatičnom dijalogu kad je reč o najvažnijim državnim pitanjima, uprkos tome što se pridružila inciijatorima oštre anti-ruske politike u kontekstu ukrajinske krize - stoji u dokumentu.   

Kad je reč o Britaniji, događaji u Ukrajini su rezultovali praktičnim zamrzavanjem gotovo svih kanala zvanične bilateralne saradnje sa tom zemljom, navelo je rusko Ministarstvo.

U izveštaju stoji i da, iako je uskladila svoju politiku sa politikom EU, Austrija je i dalje jedna od protivnica dugoročnog sukoba sa Rusijom i pooštravanja sankcija.

2024 © - Vesti online