Četvrtak 16.04.2015.
04:55
Z. M. - Vesti

Srpske firme lider u optimizmu

Vesti
Među srpskim firmama raste optimizam

Prisma se bavi kreditnim osiguranjem i posluje sa 9.500 klijenata. Ukupna vrednost osiguranja je 2,9 milijardi evra na tržištima Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Balkan je tradicionalno važan region za Austriju - istakao je direktor Prisme Ludvig Mertes, objašnjavajući potrebu za formiranjem Balkanskog indeksa koji odražava procene o ukupnoj ekonomskoj situaciji, aktivnosti uvoza i izvoza, platnom moralu i investicionoj aktivnosti, ali i daje informacije o poslovnoj klimi.

U četiri zemlje regiona, prema anketiranim predstavnicima 600 preduzeća, prisutna je različita slika poslovne klime.

- Srbija iznenađuje optimizmom i pozitivnom procenom budućnosti uprkos objektivno lošim osnovnim privrednim pokazateljima. U Sloveniji i Hrvatskoj velika preduzeća podstiču dobru klimu, dok mala i srednja situaciju procenjuju uzdržano - ukazao je Mertes.

U Srbiji čak 41 odsto ispitanih ocenjuje poslovnu situaciju kao veoma dobru. Na drugom mestu je Bosna, gde 31 odsto preduzetnika pozitivno gleda na aktuelnu situaciju, dok su u ekonomski snažnijoj Sloveniji i Hrvatskoj privrednici uzdržaniji.

Kod teme izvoznih aktivnosti ponovo su Srbi na prvom mestu, jer je 21 odsto ispitanih rekao da polazi od toga da će preduzeća više izvoziti. Tako je i sa uvozom, za koji u Srbiji 19 odsto očekuje povećanje.

Takođe postoji veliko interesovanje za investicijama, a što se platnog morala tiče, zanimljivo je da je i tu Srbija najpozitivnije opredeljena. Samo 21 odsto preduzeća je kritikovalo lošu naplatu.

2024 © - Vesti online