Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.12.2013.
19:24
Beta A

Austrijske firme: Problematično stanje u srpskoj privredi

Gotovo 90 odsto austrijskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu smatra da je trenutno privredno stanje u Srbiji složeno i problematično, a 50 odsto smatra da se ni u 2014. neće mnogo promeniti, pokazala je anketa o uslovima poslovanja u Srbiji 2013, predstavljena danas.

Gotovo 90 odsto austrijskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu smatra da je trenutno privredno stanje u Srbiji složeno i problematično, a 50 odsto smatra da se ni u 2014. neće mnogo promeniti
 

"Istovremeno 34 odsto anketiranih gleda na budućnost sa optimizmom i očekuje uzlazni trend tokom 2014. godine", kazao je na konferenciji za novinare savetnik u ambasadi Austrije Andreas Hajdenhaler, predstavljajući rezultate ispitivanja koju je uradilo trgovinsko odeljenje te ambasade.

On je naveo da 62 procenta ispitanih, u drugoj godišnjoj anketi koja je rađena tokom novembra i u kojoj su učestvovali predstavnici 122 austrijske firme, smatra da postoji velika potreba za poboljšanjem uslova privređivanja.

"Privrednici, njih 80 odsto, žele da u narednoj godini Vlada Srbije poboljša pravnu sigurnost i nastavi sa suzbijanjem korupcije", kazao je Hajdenhaler i dodao da se tri četvrtine preduzeća nada smanjenju birokratije, a 71 procenat stabilnoj valuti.

Za uspešni nastavak poslovanja i dodatna ulaganja 62 odsto učesnika ankete smatra da je neminovna stabilnost valute i EU integracija. Prema njegovim rečima, pozitivno je ocenjen kvalitet radne snage, stručnost i kvalitet dobavljača, kao i napredovanje na polju EU integracija.

Hajdenhaler je kazao i da, bez obzira na kritičan stav o opštoj ekonomskoj situaciji, 33 procenata austrijskih privrednika optimistično gleda na budućnost što se tiče njihove privredne grane.

Prema njegovim rečima, više od 450 austrijska preduzeća, koja su osnovala firme u Srbiji, najveći su strani investitori u zemlji, a prema podacima narodne banke Srbije do sada su uložili 2,9 milijardi evra.

"Austrijske firme i dalje drže Srbiju na ekranima svojih ekonomskih radara", kazao je on i ocenio da bi "bila greška" da strani ulagači srpsko tržište ne sagledaju kao potencijalno mesto za investiranje.

Savetnik austrijske ambasade smatra da u inostranstvu i stranim medijima Srbija još uvek ima imidž ne baš pouzdanog prostora, zbog čega privrednici ne znaju kakve mogućnosti poslovanja postoje. Hajdenhaler je najavio i da će sredinom januara ministar privrede Srbije Saša Radulović posetiti Austriju i razgovarati sa tamošnjim
privrednicima, dok će početkom februara predsednik Privredne komore Austrije doći u Srbiju na poslovni skup.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.12.2013. 20:17
Nisu to samo austrijske kompanije. Ceo zapadni poslovni svet ne ocekuje napredak u Srbiji u dogledno vreme. Nazadak, moguce. Zato sto se nista ne radi da se ekonomija ozivi i ojaca. Dugovi se uzimaju da se vracaju raniji dugovi,i samo se dublje zaglibljuje. Rasipanje novca u drzavvnom aparatu se ne smanjuje bitno, ne uvodi se finansijska i poslovna odgovornost u privredu. Iz cega onda da krene na bolje? Ne mislim da je to slucajno: nekom tamo prema zapadu odgovara da Srbija ostane na dnu, Posto imaju svoje ljude na glavnim polozajima u politickom, ekonomskom i finansijskom sistemu, sve sto im ostaje da pritiskju dugmice i povlace koncice. A narod slusa price o Evropi i medenim danima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online