Sreda 08.04.2015.
05:00
Z. Mirković - Vesti

"Prese": Pre džihadista, postojali vikend-četnici

Reuters
Džihadisti na obuci: U BiH su valjali Zapadu

Vesti o mladima koji samo razmišljaju o odlasku na ratna područja u Siriji i Iraku danas dospevaju pouzdano na naslovne strane medija i bivaju širene preko socijalnih mreža, vlada je usvojila visokodotirani antiteroristički paket, a u planu je i novi zakon.

I Osama bin Laden

Prema listu "Prese", bosanski muslimani, posebno oni radikalni među njima, imali su dobre veze ka Austriji. Udruženje Third Njorld Relief Agencdž (TNjRA), prema obaveštajnim saznanjima, preko Beča je u Bosnu prošvercovalo 350 miliona dolara i brojne borce. Podseća se da se pred sudom to, međutim, nije moglo dokazati, uz napomenu da se na listi podržavaoca TNjRA nalazi i ime Osame bin Ladena.

To što su pre 20 godina ljudi napuštali zemlju da bi išli u rat, palo je u zaborav, a oni su se potom vraćali, kritikuje list.

"Prese" ističe da javna pažnja, koja se posvetila tim osobama, neuporediva s onom koja se poklanja danas džihadistima, i to je ono što je autoru teksta čudno u vezi s ovom pričom.

Dnevnik podseća da su, pre svih, gastarbajteri iz Srbije, BiH i Hrvatske bili ti koje je tokom 1990-ih godina vuklo da idu u ratna područja u njihovu domovinu. Bilo je i austrijskih plaćenika iz desničarsko-ekstremističkog tabora, koji su pre svega bili u redovima hrvatskih formacija.

Kako tvrdi "Prese", iz ovog se rodio pojam vikend-četnika, pri čemu u Austriji ne može da se pravi razlika da li se radilo o borcima koji su Srbi, Bosanci ili Hrvati(?!). "Vikend-četnicima" su nazivani oni koji su posle posla ulazili u kola ili autobus, putovali u pravcu Balkana, tamo do nedelje učestvovali u borbama, vratili se i onda u ponedeljak na vreme ponovo dolazili na posao.

Bezbednjaci su pre svega nadzirali muslimane iz Bosne i Srbe, a kako proizlazi iz starih dosijea, kao posebna opasnost smatrani su članovi "ekstremno nacionalističkih četničkih organizacija".

Tanjug/AP

Šef džihadista iz Bosne

"U jednoj analizi iz 1997.godine opisano je da na strani bosanskih muslimana postoji opasnost da se nezadovoljni radikalni elementi priklone ekstremističkim udruženjima. Oni bi mogli pokušati da iz Bosne putuju u druge države i tada bi predstavljali bezbednosni rizik koji se ne sme potcenjivati", prenosi "Prese" i podseća da baš iz te sredine dolazi jesenas uhapšeni islamski propovednik Mirsad O. (Omerović), koga državno tužilaštvo smatra šefom austrijskog džihadističkog pokreta.

Pročitajte još:

Reuters

* Brošura za džihadističku avanturu: Kako stići i šta poneti u Siriju

* Bečlija otac islamskog kalifata

* Bosna crni koridor za džihad

* Kao maloletnik klao Srbe u BiH

* Pobegle u Siriju, sad im dosta džihada?

 

2024 © - Vesti online