Nedelja 05.04.2015.
10:55
Srna

"Rezolucija o genocidu? Neka se Kosovo pozabavi zločinima OVK"

Tanjug
Srbija ispunjava obaveze Briselskog sporazuma: Marko Đurić

- Predlog da se u skupštini (samoproglašenog) Kosova usvoji rezolucija o genocidu Srbije nad Albancima je politička avantura onih kojima je nečista savest zbog sopstvene uloge u ratnim dešavanjima tokom devedesetih - rekao je Đurić za RTS.
 

On je dodao da je usvajanje te rezolucije krajnje neizvesno i smatra da u toj formi neće proći u kosovskoj skupštini.

Đurić je napomenuo i da predstavnici Srpske liste nisu napustili prištinske institucije iz sopstvenog hira već zbog nepoštovanja političke volje Srba na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Srbi ne traže ništa izvan onoga što je predviđeno koalicionim sporazumom. On je potvrdio da je prethodnih dana bilo nagoveštaja da bi mogli da budu uvaženi stavovi Srba i da se sve vrati u okvire onoga što je dogovoreno.

Za sprovođenje Briselskog sporazuma Đurić kaže da postoji nekoliko ključnih problema, a prvi je taj što je napuštena dogovorena dinamika sprovođenja sporazuma.

- Prvi element plana sprovođenja je prilagođavanje pravnog okvira Prištine koja treba da prilagodi pravni okvir da bi bila osnovana zajednica srpskih opština - objasnio je Đurić.

On je istakao da predstavnici Albanaca, umesto da se time bave, izmišljaju nove razloga zbog čega ne primenjuju obaveze koje su preuzeli za razliku od srpske strane koja ispunjava svoje obaveze i nema dodatnih.

Đurić je najavio da će biti objavljen obiman izveštaj o dosadašnjoj primeni briselskog sporazuma i normalizaciji odnosa i da će celokupna javnost moći da stekne uvid u to šta su uradile obe strane.

2024 © - Vesti online