Subota 04.04.2015.
06:30
slatkikutak.org

Francuska svilena pita

youtube.com/TessaAriasTV
Jedno parče neće biti dovoljno, tražićete još...

Za koru:

oko 185 g keksa

30 g šećera

malo cimeta

85 g maslaca

80 g vode

Za krem:

110 g čokolade za kuvanje

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašičica kafe

200 ml slatke pavlake

100 g šećera

80 g maslaca

2 jaja

Priprema:

Keks dobro izmrvite u blenderu. Kada dobijete fine mrvice dodajte im otopljeni maslac, ubacite šećer i cimet pa sve zajedno dobro promešajte. Ako je potrebno dodajte vodu, ali želite da dobijete kompaktnu smesu, nikako vodenastu pa nemojte preterati. Stavite u kalup za pečenje. Ove mere odgovaraju okruglom plehu veličine oko 23 cm.

Prethodno zagrejte rernu pa ubacite na smesu za testo na 8-10 minuta. Kad je gotova ostavite da se u potpunosti ohladi, a u međuvremenu napravite krem.

Prvo otopite čokoladu na pari ili laganoj vatri uz konstantno lagano mešanje. Ubacite ekstarkt vanile i kašičicu kafe. Ostavite smesu da se ohladi, a za to vreme umutite čvrsti šlag.

U posebnoj posudi otopite maslac sa šećerom,  a zatim postepeno dodajte istopljenu čokoladu. Kad sve dobro pomešate dodajte 1 jaje i mutite oko 5 minuta, zatim dodajte i drugo pa miksajte još pet minuta.

Šlag možete dodati čokoladnoj smesi, a i ne morate. Ako volite intenzivnije ukuse, ostavite krem bez šlaga i poslužite ga dobro ohlađenog uz krišku francuske svilene pite. To je već stvar izbora.

2024 © - Vesti online