Četvrtak 26.03.2015.
13:07
Vestionline

Kopilot Andreas Lubic namerno oborio avion Džermanvingsa!

Tanjug/AP
Prvi izveštaji iz crne kutije

- Kopilot, Andreas Lubic, bio je nemački državljanin i nije imao nikakav dosije koji bi ukazivao na povezanost sa terorizmom, izjavio je tužilac Roben.

Podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namerno usmerio letelicu ka zemlji, sa namerom da je uništi".

- U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu reč nakon što je pilot izašao iz kabine. Kopilot je namerno odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća - rekao je tužilac.

Kopilot je bio živ do trenutka udara, naveli su istražitelji.

- Čuli smo da pilot kaže kopilotu da preuzme kontrole i u isto vreme čuli smo zvuk sedišta koje se pomera unazad, a zatim i zvuk vrata koja se zatvaraju. Od tog trenutka kopilot sam kontroliše avion. On je zatim pritisnuo dugme za nadgledanje leta kako bi aktivirao spuštanje aviona. Ovakva akcija na kontrolama za visinu leta može da bude samo namerna - zaključio je Roben.

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da duboko potresen zbog otkića da je kopilot u avionu "Džermanvingsa", koji se srušio u francuskim Alpima pre dva dana, namerno oborio avion.

- Još jednom kažem uz porodice žrtava smo, rekao je Rahoj, prenosi AFP.

2024 © - Vesti online