Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.03.2015.
05:15
B. Božin - Vesti A

Jeftino, jeftinije - katastrofa

Posle stravične katastrofe erbasa A320 koji je pripadao lou kost kompaniji Džermanvings, mnogi su krenuli da se pitaju koliko su sigurni avioni ovog i sličnih prevoznika i da li je moguće da se za manje od 30 evra leti po Evropi, a da se pri tom ne nosi glava u torbi?

Reuters
Stravičan prizor: Deo onoga što su na mestu pada zatekle spasilačke ekipe

Poslovni koncept ovih jeftinih kompanija, koje su znale da prevoze ljude i za pet i deset evra na destinacijama od po 1.000 kilometara, što jedan "normalni" avioprevoznik ili ne može da priušti ili ne želi da stavi u ponudu, sada je nesrećnom igrom slučaja postao tema za razmišljanje. Jer, dovoljno je samo da se zapita koliko se novca od te damping cene uopšte potroši za bezbednost.

Iz ugla putnika, o čemu izveštava renomirani časopis "Virtšaftsvohe", Džermanvings kao "kćerka" Lufthanze već godinama važi za ne tako pouzdanog prevoznika. Od njenog osnivanja dešavalo se niz pojedinačnih incidenata, koji se srećom nisu pretvorili u veću tragediju. Krajem 2010. godine je prilikom sletanja aviona ove kompanije na kelnsko-bonskom aerodromu, za dlaku izbegnuta katastrofa.

U pilotskoj kabini su se pojavili otrovni gasovi i miris paljevine, a jedan pilot se onesvestio. To se desilo 19. decembra 2010. godine, kada su na letu od Beča za Keln/Bon piloti osetili neprijatan miris u svojoj kabini. Samo zahvaljujući maski sa kiseonikom, drugi pilot je uspeo poslednjom snagom da prizemlji avion.

Kako je na to reagovao Džermanvings?

Slučaj je zataškan i javnost dugo nije ništa saznala o jedva izbegnutoj katastrofi. Tek dve godine kasnije je slučaj izašao na svetlo dana, nakon što je nemačka Savezna služba za istraživanje avionskih udesa postavila izveštaj na svojoj internet strani.

U jednom drugom slučaju je skoro došlo do sudara mašine Džermanvingsa sa mašinom Turkiš erlajnza.

Pojedinačni propusti ove kompanije su na mnogim mestima dokumentovani, piše portal Infokop. Otrovni gasovi u pilotskoj kabini nisu usamljeni slučajevi. Ova kompanija očigledno ima probleme i ima natprosečno staru flotu u poređenju sa evropskim prosekom.

Moto Džermanvingsa glasi: "Letovi iznenađujuće povoljno!"

Letenje je danas mnogo jeftinije nego pre 10 ili 20 godina. A lou kost kompanije su iz meseca u mesec izložene ekonomskim pritiscima, tako da ostaje sve manje novca za bezbednost.

Nemci štede na bezbednosti

U januaru ove godine je nemački magazin "Erlajnz internešnal" objavio listu 60 najsigurnijih kompanija na svetu. Na prvom mestu je Katej Pacifik ervejs iz Hongkonga, drugi su Emirates, a treća Eva er sa Tajvana. Nemačkih kompanija nema u vrhu. Razlog je što one u internacionalnim razmerama troše sve manje novca za bezbednost, konstatuje Infokop. Stručni časopis "Aero telegraf" predviđa da će se za neku godinu već svake nedelje desiti jedan totalni kolaps i pad nekog aviona. U prilog tome ide činjenica da je broj za dlaku izbegnutih katastrofa na nebu iznad Nemačke iz godine u godinu sve veći.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online