Sreda 25.03.2015.
18:11
Srna

SAD priprema "obojenu" revoluciju protiv Rusije

Reuters
Mogućnost da amerika primeni metod "obojene" revolucije protiv Rusije velika

- Vašington će primeniti unapređene tehnologije "obojenih revolucija" u cilju obaranja političkih režima, a mogućnost primene protiv Rusije je prilično velika - navodi se u analizi, koja je objavljena na veb sajtu Saveta.
 

Stručnjaci Saveta rekli su da se američka strategija bazira na principu američke ekskluzivnosti i stava da ima pravo da preduzima jednostrane akcije širom sveta u cilju ostvarivanja svojih interesa, prenosi TASS.

Osim toga, Savet smatra da će značajni napori SAD i njihovih saveznika biti usmereni na formiranje antiruskog političkog pravca u državama sa kojima Rusija ima partnerske odnose, kao i na smanjenje ruskog uticaja na postsovetskom prostoru.

U analizi se navodi da SAD nastoje da zadrže dominaciju u svetu, povećaju borbene mogućnosti NATO, te pojačaju vojno prisustvo SAD u azijsko-pacifičkom  regionu.

- Vojna sila i dalje će biti osnovno sredstvo za osiguranje nacionalne bezbjednosti i interesa SAD - navodi se u analizi.

Savjet bezbjednosti vjeruje da SAD planiraju da nastave svoju politiku izolacije Rusije u dugoročnom smislu, uključujući dalje ograničavanje izvoza nafte i gasa.

 - Gledano dugoročno, SAD u saradnji sa svojim saveznicima, nastaviće sa političkom i ekonomskom izolacijom Rusije, uključujući ograničenja izvoza energenata i istiskivanja ruske vojne industrije sa svih tržišta, u isto vrijeme otežavajući rusku proizvodnju robe visoke tehnologije - navodi se u analizi.

2024 © - Vesti online