Sreda 25.03.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Kongres traži oružje za Ukrajinu

Reuters
Predsednik na ispitu: Barak Obama

Prema mišljenju autora tog dokumenta, isporuke oružja Kijevu će "povećati mogućnosti ukrajinskog naroda da zaštiti suverenitet". U dokumentu se takođe navodi da "nezavisna, demokratska i prosperitetna Ukrajina odgovara nacionalnim interesima SAD".

Kongresmeni su odgovornost za žrtve, koje su poginule tokom sukoba u istočnoj Ukrajini, svalili isključivo na Rusiju. Istovremeno su prećutali činjenicu da su stotine hiljada žitelja Donbasa, bežeći od smrti i granata ukrajinske vojske, utočište našli u susednoj Rusiji.

Demokrata Eliot Endžel rekao je da "narod Ukrajine ne računa na američku vojsku, već da oni prosto žele da dobiju oružje kako bi se zaštitili".

Ukoliko Obama prihvati ovu preporuku, sasvim je sigurno da Moskva neće biti samo nemi posmatrač. Ruski poslanici su već osudili glasanje u američkom Kongresu i preduzeli su inicijativu, kao odgovor na ovu sramnu odluku. Dumska frakcija Pravedna Rusija smatra da bi ruski parlament trebalo ponovo da preda pravo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da uvede vojsku u Ukrajinu, ako SAD zaista počnu sa isporukama naoružanja ovoj zemlji.

- Ako zaista SAD počnu sa isporukama smrtonosnog oružja Ukrajini, mi bi trebalo da se ne ustežemo i počnemo da pružamo podršku ustanicima, između ostalog i oružjem - smatra Mihail Jemeljanov.

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat. Među njima su Nemačka, Francuska, Danska, Italija, Mađarska, Estonija i Poljska.

London traži atomske bombe

Velika Britanija bi trebalo da obnovi svoje vojne odbrambene kapacitete kako bi se suočila s rastućim svetskim pretnjama, među kojima je i pretnja iz Rusije, saopšteno je iz britanskog parlamenta. Ocenjeno je da su Londonu neophodni nuklearno naoružanje, tenkovi, ratni brodovi i avioni kao mere odvraćanja protiv ruskog predsednika Vkladimira Putina.

Ranije je nemački ambasador u Vašingtonu Peter Vitig rekao da je Obama odbacio ideju isporuke oružja nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i da je rešio da da šansu primirju na istoku Ukrajine, dogovorenog u Minsku 12. februara.
 

2024 © - Vesti online