Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.03.2015.
06:50
O. Ikodinović - Vesti A

Putin u ofanzivi

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere i biznismene da svoj kapital vrate u Rusiju jer postoji mogućnost da njihova imovina u inostranstvu bude zamrznuta.

Reuters
Ruski predsednik vodi politićko-ekonomsko-diplomatski boj na više frontova: Vladimir Putin

Očigledno misleći na mogućnost dodatnih sankcija SAD i Evropske unije Rusiji zbog krize u Ukrajini, Putin je upozorio na moguće "ograničavanje korišćenja tog kapitala koji se nalazi pod stranom jurisdikcijom".

Moskva nudi monetarnu uniju

Ruski predsednik Putin predložio je liderima Belorusije i Kazahstana da bi njihove tri zemlje trebalo da razmotre uvođenje zajedničke valute.

- Na osnovu uznemirujućih informacija iz brojnih zemalja, utisak je da su mogući pokušaji sprečavanja povratka kapitala u Rusiju. To znači da je moguće ograničenje korišćenja kapitala pod stranom jurisdikcijom. Imajte to na umu - poručio je Putin.

Iz Rusije je prošle godine izneto više od 150 milijardi dolara, što je 2,5 puta više nego u 2013. godini. Poređenja radi, tokom poslednje ekonomske krize, 2008. godine, iz Rusije je izneto 133,6 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da su zapadne sankcije glavni razlog za povlačenje kapitala iz zemlje.

Kremlj je u decembru predložio amnestiju za one koji vrate kapital, obećavši da neće biti suočeni s istragama o plaćanju poreza. Putin je, međutim, sada naglasio da zakon o amnestiji kapitala ne bi trebalo shvatati proizvoljno, kako kome odgovara.

- Nastavićemo da stvaramo najpovoljnije uslove za sve one koji su spremni da investiraju u našu privredu i industriju - obećao je šef Kremlja.

Ukrajinska kriza i pad cene nafte ostavili su posledice na rusku privredu, ali u Moskvi veruju da se uskoro može očekivati stabilizacija ekonomije i finansijskog sektora.

Posle višemesečnog pada, ruska rublja jača, a prema izjavama ruskih zvaničnika, ekonomija se prilagodila sankcijama.

Ruski milijarder Oleg Deripaska je, međutim, ocenio da će se vrhunac krize u ruskoj ekonomiji tek očekuje u avgustu ili septembru. On smatra da antikrizne mere koje sprovodi vlada nisu dovoljne. Po njegovim rečima, Rusija se nalazi u stanju još dublje krize u poređenju sa onom iz 2008. i 2009. godine.

Deripaska je takođe rekao da je Putin na privatnom sastanku sa nekolicinom najbogatijih oligarha rekao da finansijska sredstva treba odmah, bez odlaganja, da budu vraćena u Rusiju.

I Kijev da poštuje sporazum iz Minska?

Moskva se nada da će Kijev striktno poštovati sporazum iz Minska, izjavio je juče Vladimir Putin posle sastanka sa liderima Belorusije i Kazahstana u Astani. Ruski predsednik je potvrdio da je situacija u Ukrajini bila jedna od tema sastanka i kazao da su predsednici Belorusije i Kazahstana Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev aktivno uključeni u promovisanje rešavanja tog problema.
- Sporazum iz Minska, koji je sklopljen 12. februara, utro je put za postepenu deeskalaciju oružanog sukoba - kazao je Putin.

 

POVEZANE VESTI

Subota 21.03.2015. 08:09
Tako je, vratite novac tamo odakle ste ga i iznijeli ! Čovjek ih je ljubazno zamolio...., tako i treba !
Subota 21.03.2015. 16:22
Pa čovek ih je na lep način pozvao i ukazao-e ako ne slušaju-šta sledi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online