Utorak 24.03.2015.
19:43
Tanjug

"Šta da radi Vlada Srbije oko konflikta Rusije i Zapada? Da ućuti!"

youtube.com
Srbija treba da ostane po strani u kofliktu Zapada i Rusije: Vilijam Montgomeri

Montgomeri je, u razgovoru s vlasnikom MK Grupe Miodragom Kostićem na tribini Cotrugli poslovne škole "Kostić pita Montgomerija - Montgomeri pita Kostića", istakao da i Ruska Federacija i zemlje Zapada pritiskaju Srbiju da pokaže da podržava njihovu poziciju.

- Unutar Evropske unije ima onih koji postavljaju pitanje da li Srbija treba da nastavi u procesu pridruživanja, jer Srbiju vide kao prorusku zemlju, koja ne podržava sankcije Rusiji, a ima s njenom armijom vojne vežbe - rekao je Montgomeri.

S druge strane, kako je dodao, Rusija bi želela da joj Srbija pruži veću podršku, zbog čega Srbija hoda po veoma tankoj liniji u nastojanju da impresionira obe strane u nadi da će konflikt prestati.

- Mislim da konfikt neće prestati, već da će se samo pogoršati i da će se tada pritisak obe strane na Srbiju pojačati. Ta šteta koja se čini Srbiji ima potencijal da podeli vaše društvo- smatra Montgomeri.

Na pitanje Kostića šta predlaže donosiocima odluka u Srbiji kako da se postave prema tom problemu, Montgomeri je bio precizan: "Da ućute!"

 -Vlada bi trebalo da zaćuti, da prestane da brani svoju poziciju. Kada sam bio ambasador u Beogradu odbijao sam da govorim o bombardovanju 1999, jer nisam mogao ni u jednom slučaju dobro da prođem. Vaša vlada bi trebalo da ćuti i da ne čini stvari koje će dramatično odati utisak da je bliska Rusiji -  rekao je Montgomeri.

Kako je podvukao, predstavnici vlasti ne moraju da odgovore na svako pitanje koje im neko postavi, posebno jer "svaki put kada progovore pogoršaju situaciju".

- Dok ne skinete Kosovo s vašeg vrata zauvek ćete biti zaglavljeni u limbu. Ne kažem da priznate Kosovo, već da dođete u situaciju u kojoj nećete biti talac. Činjenica je da ste sada talac Rusije i da vaša vlada veruje da ako uvredi Putina, da će on u Savetu bezbednosti UN dozvoliti da Kosovo postane nezavisno - rekao je Montgomeri, na šta je Kostić istakao da Srbija nije talac samo Rusije, već cele međunarodne zajednice.

2024 © - Vesti online