Nedelja 22.03.2015.
11:23
Tanjug

Dačić: Nismo ni korak bliži NATO

Tanjug
Ivica Dačić saradnju sa NATO brani odbranom severa Kosova

- Srbija je vojno neutralna i nemamo nameru da postanemo članica NATO, ali postoji zajednički interes građenja mira u regionu, u saradnji sa NATO - rekao je Dačić za TV Pink, komentarišući Individualni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO, koji je počeo da se primenjuje od pre nekoliko dana.

To, kako je istakao Dačić, predstavlja najviši nivo saradnje sa NATO jedne zemlje koja nije članica tog pakta i da se takav sporazum sa NATO-om potpisuje na dve godine.

- Ne treba oko toga praviti spektakl, jer nismo otišli ni jedan korak dalje ka članstvu u NATO - poručio je Dačić i ponovio da to ne znači bilo kakvu promenu stava Srbije o vojnoj neutralnosti zemlje.

On je napomenuo da se saradnja Srbije i NATO odvija na dobro poznatim osnovama i da sa tom vojnom organizacijom Srbija odranije ima potpisan ugovor o Partnerstvu za  za mir.

Dačić je istakao da je Srbije saradnjom sa NATO paktom dobila dodatne garancije da bilo kakve kosovske bezbednosne snage neće moći da uđu na sever Kosova bez saglasnosti NATO-a.

On je naglasio da je cilj Srbije da gradi partnerske odnose sa svima, podsetivši da naša zemlja ima isti status posmatrača i u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB), koji predvodi Rusija.

- Saradnja Srbije sa obe strane ne ugrožava našu neutralnost - rekao je Dačić i podsetio da Srbija izvodi vojne vežbe i sa jednom i drugom stranom.

2024 © - Vesti online