Utorak 17.03.2015.
21:45
klix.ba

Rumunija ojačava vojsku zbog straha od Rusije

Reuters
Rumunija od svih NATO članica najbliža osetljivom regionu: Viktor Ponta

- Rumunija ima legitimno pravo i odgovornost da raspolaže sa svojim vojnim kapacitetima, u skladu s onima u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim članicama NATO-a - rekao je Ponta na susretu sa stranim medijima.

- Zbog toga ćemo nastaviti tražiti sporazum od Evropske komisije o dopunskom budžetu od 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu - dodao je on.

Bukurešt je obećao da će svoj budžet dovesti na 1,8 posto BDP-a u 2015. godini i na 1 posto u 2017. godini, ali se nada dobiti derogaciju koja će mu omogućiti da poveća svoje vojne troškove.

- Radi se o legitimnom zahtevu pred opasnošću koju postavlja porast aktivnosti Rusije u Ukrajini, jer mi smo zemlja članica EU-a i NATO-a najbliža ovom osetljivom regionu - dodao je premijer.

Prema njemu, Bukurešt je već kupio 12 korišćenih borbenih aviona F-16 od Portugala, i namerava preuzeti još 12 aviona, "logično" takođe F-16, da bi se ispoštovalo obećanje prema partnerima NATO-a.

On je naglasio da su u toku pripreme za pokretanje tendera u skladu s evropskim normama koji će uskoro početi.

Poljska je, takođe, zabrinuta agresivnim stavom susedne Rusije, pokrenula sveobuhvatan program modernizacije svojih oružanih snaga i računa potrošiti oko 34 milijarde evra u toku deset narednih godina.

2024 © - Vesti online