Utorak 17.03.2015.
17:28
sputniknews.com

Vašington tajms: Rusi dolaze? Oni su već tu!

Reuters
Rusija teži da vrati uticaj na međunarodnoj sceni

Autori članka su ubeđeni: Kremlj teži da "Rusiji vrati prestiž i uticaj na međunarodnoj areni‟. U Rusiji pada rublja, pogoršavaju se demografski pokazatelji, međutim, zemlja je uspela poslednjih godina da postigne ozbiljne uspehe u spoljnoj politici, priznaju London i Lakomi.  To se posebno vidi na Bliskom istoku — jer upravo zahvaljujući ruskom uticaju predsednik Sirije Bašar Asad je ostao na vlasti, na šta je Amerika morala da zatvori oči. Sačuvavši vojnu bazu u Tartusu, Rusija je očuvala i uticaj u čitavom istočnom Sredozemlju, navode politikolozi.

Predsednik SAD Barak Obama fokusirao se na izlazak sa Bliskog istoka, dok Rusija traži puteve, kako da „neutralizuje uticaj SAD u regionu‟. Ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" uplovio je u Sredozemno more, što su mnogi regionalni lideri shvatili kao znak da Rusija ne namerava da izlazi otuda. Moskva aktivno isporučuje naoružanje Siriji i pruža joj vojnu pomoć — izgleda kao da ona računa da će, ako Asad uspe da sačuva vlast, biti "štedro nagrađena" pišu London i Lakomi.  

Ruske kompanije aktivno investiraju u istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u Siriji, prodaju joj avione, grade hotele i razvijaju telekomunikacione mreže. Bliski Istok je danas drugi, nakon jugoistočne Azije, uvoznik ruskog naoružanja.

- Rusi ne samo da dolaze - oni su već tu, konstatuju autori članka.

Pogoršanje odnosa Baraka Obame sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom na fonu jačanja ruskog prisustva u regionu zabrinjava Tel Aviv, navodi list. Sa koje god tačke gledišta da se posmatra na problem Bliskog istoka, Rusija se ne može izgubiti iz vida.

2024 © - Vesti online