Utorak 24.02.2015.
12:07 >> 15:17h
Tanjug

"Građani vide koliko smo vredni"

Tanjug
Zadovoljan: Aleksandar Vučić

On je na stotoj sednici vlade rekao i da je cilj reformskih mera da se nekoj sledećoj vladi u nasledstvo ostavi javni dug u opadajućem trendu, kao i niži deficit - maksimalno do tri - tri i po odsto.

- Sledeća vlada mora da nasledi i značajno nižu stopu nezaposlenosti od one koju smo mi nasledili -poručio je premijer.

Podsetivši da su ovde bilo kritika Zakona o radu, te da su čak i kritičari kasnije videli koilko je on koristan, Vučić je naveo da nas, s druge strane, zbog tog zakona u svetu mnogi hvale, ističući da reformske mere nisu samo uspeh vlade nego i građana koji su odlično razumeli šta vlada radi.

- Građani su videli da naša marljivost donosi rezultat - zaključio je premijer.

15.05 - Premijer je članovima svog kabineta poručio da je neophodno ustaliti izvoz u Rusiju. Konstatujući da se rublja stabilizovala on je ministre zamolio da povedu računa o izvozu u Risiju, te da, ukoliko postoje problemi pokušaju da ih prevaziđu "barter aranžmanima", a da o tome vladu obaveste na narednoj sednici
15.00 - Aleksandar Vučić predložio je Ministarstvu zdravlja da formira radnu grupu koja treba da pomogne roditeljima dece obolele od raka da dok traje lečenje mogu da računaju na kompletnu platu.
"Nikog nećemo da obmanjujemo ako imamo novac za to. Ne mislim da je puno dece obolele od raka u zemlji, i mislim da ćemo naći novac za to", rekao je Vučić.
12.53 - Deficit budžeta u februaru trebalo bi da bude minimalan, ako ga uopšte bude bilo, a u prvom kvartalu očekuje se da će minus biti za oko 150 miliona evra manji od planiranog. Kako je rekao, deficit će u februaru zavisiti od toga da li će se uzimati u obzir neporeski prihodi, a kad je reč o minusu u budžetu za prvi kvartal, podsetio je da je MMF odobrio Srbiji da deficit u prva tri meseca iznosi oko 450 miliona evra.
12.45 - Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da se protiv Vojske Srbije vodi kampanja kada je u pitanju standard njenih pripadnika, navodeći da su plate u tom sektoru kao plate ministara. Podsetivši na navode poput onih da naša vojska nema šta da jede, da pojedinci uzimaju hleb iz kasarne, premijer je naveo da su primanja u januaru sa prevozom i ostalim dodacima iznosila 102.000 dinara, te da je tolika i ministarska plata.

Kurs dinara

Kurs dinara danas je gotovo isti kao pre dve godine, isjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je trenutno najpovoljniji od početka 2015. On je na otvorenoj sednici vlade, stote u ovom mandatu, primetio da o toj činjenici danas niko ne govori, ali zato "svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu". A dinar je u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da to će činiti i danas.

Otvaranje poglavlja u junu ili septembru

Premijer Aleksandar Vučić smatra da je poruka šefa parlamentarne grupe za Srbiju Eduarda Kukana, kao i izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera bila jasna a to je da je Srbija na dobrom putu i da je vreme za otvaranje poglavlja.

- Očekujem ove godine, nadam se čak i u prvom delu, da li u junu ili možda i septembru, svejedno da budu otvorena prva poglavlja u našim pregovorima sa EU - kazao je Vučić.

Uz napomenu da kad je reč o Kosovu i Metohiji postoji još nekoliko stvari koje treba obaviti, među kojima je i odluka o učešću ili neučešću Srba u pokrajinskim institucijama, Vučić je naglasio da će upravo od našeg odnosa prema tome zavisiti u velikoj meri i otvaranje poglavlja.

Dačić bi mogao malo češće da dolazi na sednice

Vučić je konstatovao je da sednicama vlade najrevnosnije prisustvuju on i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, primetivši da bi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić "mogao češće da dolazi na sednice Vlade bez obzira na putovanja i sve obaveze".

Sednicama takođe, kako je rekao, gotovo redovno prisustvuju i ministri Aleksandar Antić, Nebojša Stefanović, Snežana Bogosavljević Bošković, Željko Sertić, kao i potpredsednici vlade Rasim Ljajić i Kori Udovički...

2024 © - Vesti online