Ponedeljak 16.02.2015.
22:13
jutarnji.hr

"Hrvati u Azovu su topovsko meso, ginu za 150 € mesečno"

facebook.com
Hrvatski dobrovoljci u bataljonu Azov

- To su uglavnom bivši pripadnici hrvatske vojske, od kojih su neki dobili i "nečasni otpust", ili pak mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih ni jedna jedinica ne može imati koristi - rekao je za "Novi list" veteran hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru bataljona Azov.

- Azov bataljon regrutuje pripadnike tek pošto oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez ikakvih prava na sufinansiranje lečenja. Dakle, ne mogu da razumem šta ga je nateralo da ode tamo i izloži svoj život za 150 evra. Po mom mišljenju oni su čisto "topovsko meso" - ocenjuje hrvatski veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Ukrajini u trenutku kada neko od njih pogine ili bude zarobljen.

Dobrovoljci traže donaciju

"Naša priprema puta je trajala tri meseca. Javilo se 50 ljudi, a kad je trebalo krenuti ko p.... su se povukli. Novaca nema, mi nismo plaćenici. Dobijamo platu 4.000 hrivnji (oko 140 evra), pa ako je ko u mogućnosti može se javiti i uplatiti neku donaciju. Veliki pozdrav CRO LEGION IN UKRAINA !!!!", poručili su Hrvati iz bataljona Azov na Fejsbuku.

- Kakav je profil tih ljudi ne želim da nagađam, ali ne verujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH preti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama - dodaje on.

Hrvati koji su se priključili ukrajinskom neonacističkom bataljonu promovišu svoje aktinosti putem društvenih mreža, a mediji su preneli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, dok je deo ovih dobrovoljaca objavio je i svoja puna imena i prezimena.

- Ostali se fotografišu sa fantomkama da ih niko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju - objašnjava sugovornik "Novog lista".

Na fotografijama objavljenim na Fejsbuku Hrvati koji su se priključili bataljonu Azov snimljeni su u takozvanim digitalnim uniformama hrvatske vojske koje se ne mogu zadužiti bez vojne knjižice, što znači da su nabavljane za redovne vojnike hrvatskih oružanih snaga.

- Moguće je da su u pitanju i rashodovane uniforme, odnosno uniforme koje su bile zadužene od strane pripadnika HV-a, ali su zbog oštećenja rashodovane - kratko je za "Novi list" odgovorila portparol hrvatskog ministarstva odbrane, Ana Bulić, potvrdivši da je se zaista radi o zvaničnim hrvatskim uniformama.

2024 © - Vesti online