Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 15.02.2015.
14:41 >> 15:29h
Slobodna dalmacija A

Prorusi žele da uhvate hrvatskog komandanta...živog!

Taman kad su u hrvatskoj Vladi pomislili da će delagacija, koja sledeće nedelje putuje u Moskvu, uspeti da olabavi nategnute hrvatsko-ruske političke odnose, neočekivano je iskrsao problem hrvatskih plaćenika u ukrajinskom ratu.

Fonet/AP
Negde tamo je i "Horvat", kojeg prorusi silno žele da "vide"

Kada je ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić otvoreno priznala da hrvatski ratni dobrovoljci učestvuju u ratnim akcijama protiv proruskih snaga na teritoriji Ukrajine, službeno je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, koje je zbog toga izrazilo "uznemirenost".

- Ne dovodi se u pitanje zakonitost učestvovan hrvatskih građana u operacijama ukrajinskih vojnih struktura. Pozivamo Zagreb i čelnike drugih država, čiji su građani vrbovani u oružane snage Ukrajine, da spreče tu praksu - stoji u depeši ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postavlja se pitanje zašto je Moskva neobično oštro kritikovala Hrvatsku i pozvala je da spreči odlazak hrvatskih plaćenika u Ukrajinu.

Na lošem glasu

Prema ruskim izvorima, Moskvi je zapala za oko, ne brojnost, nego položaj pojedinih plaćenika za koje se sumnja da su iz Hrvatske.

Fonet/AP
Ma neću mu ništa...

Naime, ruske službe su presrele razgovore između nekoliko jedinica iz "Azov" brigade, koja je uglavnom sastavljena od stranih plaćenika, a koja se bori na strani Kijeva i ima zloglasan ugled među proruskim snagama.

Konkretnije, komandant 13. rezervnog bataljona unutar brigade "Azov" često sa drugim komandantima koji se nalaze na terenu komunicira na jeziku za koji Rusi pretpostavljaju da je hrvatski.

Još nije poznat identitet tog komandanta, a proruski vojnici su mu dali kodno ime "Horvat", odnosno "Hrvat". Taj neznanac se nedavno telefonski uključio uživo u program televizijske stanice "Ukrstream TV", gde je na ukrajinskom jeziku govorio o uspesima svojih vojnika.

Srbi i Hrvati se opet gledaju preko nišana

Ukrajinski veb-sajt "Podrobnosti" je objavio kako je u borbama oko Donjecka poginulo dosta Srba koji se bore u redovima proruskih vojnih formacija. Dakle u ovom ratu su se ponovo preko nišana gledali Srbi i Hrvati. Prvi kao vojnici armije Novoruske, a drugi kao članovi brigade "Azov".

Poslednji uspesi te jedinice su bile borbe za mesta Širokine, Pavlovo, Kominternovo i Novoazovsk, gde su proruske snage bile primorane na povlačenje. Ipak, dalje od te crte nisu mogli da napreduju jer su proruske snage bile dobro ukopane, sa većim arsenalom oklopnih vozila i dalekometnog naoružanja.

Oprost za zločine

Zbog velikih uspeha 13. rezervnog bataljona u borbama protiv separatista, proruski komandanti su organizovali posebnu jedinicu koja će, pokušati da uhvate komandanta "Horvata" i da ga živog privedu.

Ipak, prema novoj verziji mirovnog sporazuma iz Minska, brigada "Azov" će biti raspuštena, a eventualni ratni zločini neće biti procesuirani. Ako u Ukrajini sada utihnu topovi, nameće se pitanje koja je sudbina "Horvata", za kojeg Rusi veruju da je Hrvat.

Hoće li se vratiti u domovinu, ili će, otići u neke nove ratne avanture?

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.02.2015. 14:45
"Horvat"? Sudbina mu je misja rupa!!!
Nedelja 15.02.2015. 14:43
cisto sumnjam u vjerodostojnost izjave --medijska laz i Propaganda
Nedelja 15.02.2015. 15:22
Hrvti se ničeg ne stide.Sećaš se Srbijo kad si na na Moskovskoj vojnoj paradi izostala,a mesto tebe se tamo šepurio us,taša Mesić.Hrvatska je uvek bila uz pobednike preko tvoje grabače-naivna Srbijo.I sad će dobiti od Rusa što zatraži-naivna Srbijo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online