Subota 14.02.2015.
15:32
Srna

Bivši predsednik: Ukrajina želi vojnu pomoć!

Fonet/AP
Sporazum iz Minska daje nadu, ali ne i stanje na terenu

- Ukoliko ovaj sporazum ne bude primenjen, a nastao je na najvišem političkom nivou, onda nemamo gotovo nikakve nade i tada treba tražiti drugi put - poručio je Kravčuk za bečki dnevnik "Prese".

Prema njegovim rečima, tada bi, možda, trebalo sazvati predsednike država koje su potpisale Budimpeštanski memorandum, koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Ukrajina je predala svoje nuklearno naoružanje kako bi dobila te garancije. Mislim da Evropa mora Ukrajini pomoći, i to ne samo ekonomski, već i vojno napomenuo je Kravčuk i potvrdio da Ukrajina želi isporuke naoružanje, ukazujući da je to jedina mogućnost da se "agresija zaustavi".

- Rusija je uvek reagovala na moć. Trenutno Ukrajina nema šta da ponudi, nema moderno naoružanje - smatra nekadašnji ukrajinski predsednik, ukazujući da je eskalacija već prisutna i da ruski predsednik Vladimir Putin neće stati.

Prema njegovim rečima, realno rešenje za istočnu Ukrajinu je više ovlašćenja za regionalne organe upravljanja.

- Centralno upravljano bila bi samo međunarodna pitanja, odbrana, bezbednost i teritorijalni integritet. Ekonomska, kulturna pitanja, jezik, o tome treba sami da odlučuju - smatra Kravčuk.

2024 © - Vesti online