Petak 13.02.2015.
21:51
Beta

SAD (opet) optužuje Rusiju da gomila oružje u Ukrajini

Fonet/AP
Prorusi pucaju, Rusi naoružavaju, optužuje Stejt department

- Veoma smo zabrinuti zbog nastavljanja borbi i informacija da dodatni tenkovi i raketni sistemi ovih dana dolaze preko granice, iz Rusije - rekla je predstavnica Stejt departmenta za štampu, Dženifer Psaki.

- Ruska vojska je rasporedila znatnu količinu artiljerije i višecevnih raketnih bacača. Mi smo sigurni da su to sistemi ruske vojske, a ne prorusa - rekla je Psaki, čitajući saopštenje tokom dnevnog brifinga.

Pored toga, "ruske jedinice duž granice sa Ukrajinom pripremaju isporuku opreme proruskim snagama na istoku Ukrajine. To svakako nije u duhu ovonedeljnog sporazuma" koji su u Minsku potpisale Rusija, Ukrajina, Nemačka   Francuska, rekla je predstavnica.

Mada su SAD u četvrtak pozdravile sporazum o prekidu vatre koji stupa na snagu u nedelju u ponoć, i dalje su oprezne u proceni mogućnosti za sklapanje trajnog mira između Kijeva i proruskih boraca.

SAD mesecima tvrde da Rusija naoružava proruse koje podržava i na drugi način, i da im šalje ljudstvo i opremu, što Moskva poriče.Vašington zahteva "povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba" i da "Rusija okonča podršku separatistima i povuče svoje trupe i vojnu opremu iz istočne Ukrajine".

2024 © - Vesti online