Sreda 11.02.2015.
20:10
Beta, NIN

Vukčević: Nema tog Dikovića koji je iznad zakona

Fonet/D.A.
Tvrdi da niko nije iznad zakona...Da li je zaista tako?

- Sve ćemo mi ispitati, tu nema sumnje. Svaku dojavu mi proveravamo. I Dikovića. Nema tog Dikovića koji je iznad zakona - rekao je Vukčevcić za nedeljnik NIN.

U postupku u kome je Diković optužen da je kao komandant 37 motorizovane brigade učestvovao u ratnim zločinima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine, Vukčević je naveo da je potrebno otkriti ko je učestvovao, naređivao, kao i čija je odgovornost za te zločine.

Povodom zahteva Hrvatske da Srbija mora da povuče Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, tužilac je ukazao da su se po principu univerzalne nadležnosti brojna suđenja vodila u pojedinim evropskim zemljama, u Norveškoj, Švedskoj, Engleskoj i drugim.

- Da je tako kako Hrvatska traži, onda mi ne bismo mogli da sudimo ni za Ovčaru ni za Vukovar - kazao je Vukčević i izrazio ubeđenje da Hrvatska ovim svojim zahtevom neće moći da blokira pridruženje Srbije EU.

Upitan kada će biti formiran Specijalni sud za ratne zločine OVK, tužilac je odgovorio da će to prema njegovim saznanjima biti do jula, kada će se "čuti i glas srpskih žrtava".

2024 © - Vesti online