Petak 06.02.2015.
18:41 >> 19:32h
Beta, Srna

Nemačka ministarka: Slanje oružja Ukrajincima - dolivanje ulja na vatru

Fonet/AP
Lejen: Slanje zapadnog oružja udaljiće nas od željenog rešenja

- Ako se usredsređujemo samo na pitanje oružja onda dolivamo ulje na vatru i udaljavamo se od željenog rešenja - rekla je nemačka ministarka na otvaranju Minhenske bezbednosne konferencije.

Ursula fon der Lejen rekla je da u tom regionu "već ima mnogo oružja, pošto je ruska vojna pomoć separatistima potencijalno neograničena".

- Da li ste sigurni da ćemo poboljšati situaciju isporukom oružja Ukrajini? To bi moglo dodatno da pogorša stanje i bio bi izgovor za Rusiju da otvoreno interveniše u tom sukobu - rekla je nemačka ministarka.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel danas će u Moskvi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predstaviti novi mirovni plan rešenja krize u istočnoj Ukrajini.

Čižov: Isporuka oružja Kijevu - najgore rešenje

Isporuka naoružanja iz zapadnih zemalja Ukrajini izazvaće eskalaciju sukoba na jugoistoku te zemlje i dovesti do novih žrtava, izjavio je ambasador Rusije u EU Vladimir Čižov.

- To će dovesti do eskalacije sukoba, do dodatnih žrtava. Kakvo god oružje Zapad da pošanje da bi pojačao ukrajinsku armiju ili nacionalističke milicije, to im neće pomoći da pobede u ovom konfliktu - rekao je Čižov u intervjuu portalu "EurAktiv".

Čižov je ocenio da je ovo situacija u kojoj nema pobede i da se  građanski sukob u Ukrajini može rešiti samo političkim sredstvima.

- Odgovornost za nastavak sukoba i dodatne žrtve biće na onima koji dolivaju ulje na vatru - rekao je ruski zvaničnik.

"NJujork tajms" je pisao ranije da SAD razmatraju slanje naoružanja ukrajinskoj vojsci, ali da predsednik Barak Obama još nije doneo takvu odluku.

2024 © - Vesti online