Sreda 04.02.2015.
16:46
Beta

Cipras u Briselu: Pronaći "održivo rešenje" za budućnost Grčke

Beta/AP/G. V. W.
Više nego srdačan doček: Aleksis Cipras i Žan Klod Junker
- Veliki sam optimista da ćemo uložiti sve napore da nađemo zajedničko održivo rešenje za našu budućnost - rekao je Cipras u kratkoj izjavi pored predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Prethodno je Cipras, novi grčki premijer koji predvodi radiklanu levicu, razgovarao sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta, Žan Klodom Junkerom i Donladom Tuskom.

Nova grčka vlada ranije je najavila da ne prihvata uslove sporazuma o pomoći koji je Atina dogovorila sa takozvanom trojkom - MMF-om, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom .

- Spremni smo da pregovaramo, imamo sopstvene ciljeve koji su da se poštuje suverenitet grčkog naroda, a istovremeno poštovaćemo evropska pravila. Želimo da ispravimo okvir, ne da ga uništimo - rekao je Cipras.

Cipras je počeo današnji dan sastankom sa predsednikom Evropske komisije i bivšim šefom Evrozone Žan Klodom Junkerom. Posle tog susreta nije bilo izjava.

Junker je juče upozorio da nema govora da se "sve promeni" u Evropi zbog grčkih zahteva ali danas je bio izuzetno srdačan kada je primio grčkog premijera, poljubio ga je u obraz i nasmejan ga za ruku poveo na razgovore.

Posle tog sastanka Cipras se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, koji je rekao da su imali "otvoren i iskren razgovor".

- Istakao sam značaj nalaženja prihvatljivog rešenja za sve države članice uključene u pregovore - rekao je Tusk u saopštenju.

- Ti pregovori biće teški, zahtevaće saradnju, dijalog kao i velike napore Grčke - rekao je on.

Jedan izvor u grčkoj vladi rekao je da je Cipras danas u Briselu izrazio želju da Grčka zajedno sa Evropskom unijom izradi plan reformi i finansiranja za naredne četiri godine (2015-2018). Taj plan bi uključio "radikalni" program reformi zajedno sa olakšanjem budžetskih obaveza Grčke, naveo je taj izvor posle Ciprasovih razgovora sa predsednikom Evropske komisije Junkerom.

2024 © - Vesti online