Sreda 28.01.2015.
16:46
Beta

"Ne namećite Srbiji lažnu dilemu Rusija ili EU"

Fonet/AP
Problem Kosova ostaje veliki izazov: Sergej Lavrov

On je u autorskom tekstu za magazin "Horizons" naglasio da se takav izbor temelji na stavu većine građana Srbije i da je u potpunosti u skladu s političkim i ekonomskim interesima zemlje i dodao da Srbiji ne treba uporno nametati lažnu dilemu ili Moskva ili EU, prenose beogradski mediji.

- Pozivamo naše partnere u Briselu da se ponašaju na ispravan način i da izbjegnu povezivanje napretka u pristupnim pregovorima s prekidanjem prirodnih veza između Srbije i Rusije - poručio je Lavrov.

On je ocenio da Srbiju na putu ka članstvu EU očekuju brojne prepreke, pre svega, pitanje statusa samoproglašenog Kosova.

- Problem Kosova ostaje ozbiljan izazov, s obzirom da lideri u Prištini smatraju priznanje Kosova od Beograda cenom za prijem u EU - rekao je Lavrov.

On je pri tom postavio pitanje u kojoj meri EU, koja je sve umornija od sopstvenog proširenja, uzima u obzir sve te aspekte i u kojoj je meri spremna da pokaže strpljenje i taktičnost u odnosu na Beograd.

U kratkom osvrtu na posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu u oktobru prošle godine, Lavrov je podsetio da su tom prilikom potpisani brojni važni sporazumi, ali i potvrđeni duboki istorijski odnosi dve zemlje, kao i tokom posete patrijarha moskovskog Kirila Srbiji, koja je usledila nakon toga.

2024 © - Vesti online