Utorak 25. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
20.02.-26.02.

Tomislav Nikolić

Nikolić nije krio želju da još pet godina sedi na Andrićevom vencu. Vrh naprednjaka podržao je Vučića, a njihov stvoritelj koji je "političkom sinu Aleksandru" prepustio rukovođenje strankom, stavio je do znanja da ne da lako državničku fotelju.

Rođen je 1952. u Kragujevcu, gde je završio Tehničku školu, građevinski smer. Sa 13 godina ostao je bez majke Ruže i starijeg brata koji su u istom danu stradali od strujnog udara. Sa 19 se zaposlio u preduzeću Žegrap, a 23 je imao kada je suprugu Dragicu odveo pred oltar i u srećnom su braku već 42 godine.

Dragica je s ponosom govorila da je dobro kuva i da Toma najviše voli njene pite. Krajem 70-ih je postao jedan od rukovodilaca kragujevačkog pogrebnog preduzeća, a taj posao doneo mu je i nadimak "grobar". U novom milenijumu dobio i drugi, "Toma diploma", jer su ga politički protivnici otužili za sumnjivo fakultetsko obrazovanje stečeno "pod stare dane".

Zbrka je nastala pošto je 2006. otkrio da je na trećoj godini Pravnog fakulteta, a potom da je završio privatni fakultet. Dok ga je SNS branio diplomom iz 2007, javnost se pitala zašto je 2008. bio u trci za predsednika kao građevinski tehničar. U biografiji mu i dalje piše da ima fakultet i zvanje master ekonomiste.

Početkom 90-ih ušao je u Narodnu radikalnu stranku i inicirao ujedinjenje sa Srpskim četničkim pokretom Vojislava Šešelja u Srpsku radikalnu stranku. Tada je poneo i nepisanu titulu četničkog vojvode.

Bio je drugi čovek SRS do oktobra 2008, kada je osnovao SNS čiji je lider bio do izbora za predsednika pre pet godina. Ulaskom u predsednički kabinet ovaj ljuti protivnik EU i predani rusofil promenio je ploču i neretko ponovljao "da je budućnost Srbije u Evropi". Pritom otvoreno govori da u Rusiji vidi jedinog pravog prijatelja Srbije.

U više mandata je bio poslanik, 1998. potpredsednik srpske, a 1999. i Vlade SRJ. Zbog savezništva sa Slobodanom Miloševićevim imao je problem sa sinovima koji su ga kod kuće dočekali rečima da treba da ćuti, jer je "porodični savet odlučio da se 15 dana ne razgovara o tome!"

- Bili su u pravu. Kakvo god objašnjenje toga da sam dao ne vredi, jer činjenice ostaju - pričao je Nikolić.

Trku za Andrićev venac od lidera DS Borisa Tadića gubio je 2004. i 2008. kada je priznao je poraz, a simpatizeri DS-a mu aplaudirali u centru Beograda. Trijumfovao je u trećoj 2012. Javnosti je zasmetalo što je njegova supruga Dragica koja je često isticala da je domaćica i majka, kao "prva dama" ponela raznu skupocenu firmiranu garderobu. Ali, i što u državničke posete ne odlazi bez nje.

- Izgleda da sam se oženio, a da predsednik Tadić nije bio oženjen - uzvraćao je ironično na račun prethodnika koji je putovao sam.

Kao najveći predsednički gaf u javnosti slovi Nikolićevo prepričavanje proročanstva Tarabića kineskom premijeru Li Kećangom da će doći "žuti ljudi s Istoka, zavladati svetom i piti vodu s Morave".

Kada se zbog rascepa SRS razišao sa Šešeljem kome je krstio dvojicu unuka, priznao je da je Dragici rekao kako bi kumstvo moglo da pokvari prijateljstvo. Tako je i bilo, a Šešelj je danas njegov najveći kritičar.
Javnost je uzburkao kada je preko table sa napisom Bulevar Zorana Đinđića prelepio ime Ratka Mladića. Obećao je i iseljenje iz te ulice, što je za par godina i učinio. Priča se da u zgradi sa pogledom na Dunav, u kojoj su penthausi, jedino Nikolićev stan ima i šestu sobu.

Kaže da govori engleski i ruski jezik. On i Dragica imaju dva sina. Stariji Radomir je gradonačelnik Kragujevca. Mlađi Branislav, fudbalski trener, oženjen je ćerkom ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića. Nikolić ima petoro unučadi Lenku, Juliju, Dimitrija, Vojina i Janka.

                                                                       D. Dekić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online