Petak 28. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
07.11.-13.11.2016.

Donald Tramp

Rođen je 14. juna 1946. godine u Kvinsu, u Njujorku u porodici imigranata iz Nemačke i Škotske. Ima brata i dve sestre, a roditelji su ga sa 13 godina poslali u Vojnu akademiju da se nauči disciplini i sposobnosti preživljavanja. Završio je biznis školu Vorton, posle čega se uključio u porodični biznis sa nekretninama. Poput svojih ispisnika i kasnijih predsednika SAD Bila Klintona i Džordža Vokera Buša uspeo je da izbegne odlazak u Vijetnamski rat. Njegov otac Fred postavio je temelje poslovne imperije gradeći čitava naselja sa jeftinim stanovima. Od njega je mladi Donald nasledio poslovni njuh, ali i dobranu dozu narcizma. Naime, tata Fred je često menjao automobile, ali su registarske tablice uvek ostajale iste - FCT - po njegovim inicijalima. Danas Donaldovi hoteli, kockarnice i zgrade obavezno u svom nazivu imaju reč -Tramp, ali isto tako u Americi možete pojesti čokoladu, sladoled ili čak biftek sa imenom ovog magnata. I dok su mediji ismejavali njegovu frizuru, on je status "selebriti biznismena" zacementirao 1983. godine izgradnjom 58 spratova visokog solitera na Menhetnu, koji je nazvao Trampova kula.

I njegov privatni život uvek je bio u žiži medija. Iz tri braka ima petoro dece. Sa prvom suprugom Čehinjom Ivanom Zelničkovom ima troje dece: Donalda Juniora, Ivanku i Erika koji su već u očevom porodičnom biznisu. Druga supruga Amerikanka Marla Mejpls rodila mu je ćerku Tifani, dok iz braka sa sadašnjom suprugom Slovenkom Melanijom ima sina Barona. Ponosni je deda osmoro unučadi.

Prema sopstvenim rečima, Donald se najbolje oseća na Forbsovoj listi najbogatijih. Autori te liste često ga navode kao jednog od retkih koji sam zove i šalje podatke o svom bogatstvu. Koliko voli da se razmeće ličnim bogatstvom, možda najbolje ilustruje podatak da prema proceni Forbsa njegov kapital iznosi 4,1 milijardu dolara, dok je on sam uz najavu predsedničke kandidature prijavio 8,7 milijardi dolara. S ekonomskim bankrotom suočio se više puta, a iz poslednje krize izvukao se zahvaljajući tome što je prepoznao moć marketinga. Rijaliti "Šegrt" vratio ga je u žižu medijske i poslovne pažnje koja je bila uvertira za političko angažovanje.

Najavljujući svoju predsedničku kandidatru uzburkao je ne samo američku, nego celokupnu svetsku javnost, koja nije mogla pobrojati sve njegove šovinstičke ispade i vulgarne napade na žene. Radikalni stavovi vezani za imigracionu politiku uplašili su javnost, a njegove gole statue koje su letos preplavile Njujork kao "prikaz najozlogašenijeg političara" izazvale su salve oduševljenja građana. Bilo kako bilo, jasno je da je javnosti podario jedan rijaliti cirkus.

Zanimljivih Trampovih gegova neće manjkati. Primera radi, nedavno je na sebe navukao gnev armije obožavalaca čuvene Bijonse, jer nije znao kako se pravilno izgovara ime te pop zvezde! Naime, ako je verovati Trampu, Bijonse je u svetu poznata kao "Bijonsi". Iako je izvesno da neće biti najvoljeniji američki predsednik, sigurno će biti najživopisniji stanar Bele kuće.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online