Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
01.08.-07.08.

Sanda Rašković Ivić

Odluku da odstupi sa čelne pozicije donela je zbog lokalnih kolicija DSS-a sa Srpskom naprednom strankom (SNS). Mada za sebe često kaže da joj je, kad se naljuti "jezik brži od pameti", sadašnjim moralnim činom, kako je ocenjeno u javnosti, ona je ispoljila doslednost principima, ali i sopstveni integritet ličnosti.

Kad su je svojevremeno poredili sa hrvatskom predsednicom i nazivali "ćiriličnom Kolindom" Sandi Rašković Ivić je to zvučalo posprdno, ocenjujući da je "Kolinda - ljuta hrvatska nacionalistkinja koja svu svoju moć gradi oslanjajući se na najcrnje istorijske momente koji se tiču Srba".

- Ja jesam srpska nacionalistkinja, ali nisam šovinistkinja. Iz mojih rečenica ne proizilazi mržnja prema bilo kome - precizirala je.

Ćerka akademika i psihijatra, osnivača tadašnje Srpske demokratske stranke, Srbina, dr Jovana Raškovića, u politici poznatiji kao srpsko-krajiški Mahatma Gandi, Sanda je rođena na drugi dan Božića, 8. januara 1956. u Zagrebu.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Šibeniku, medicinu diplomirala u Zagrebu, a doktorirala u Beogradu. Član je svetskog udruženja psihoterapeuta. Ljubav prema psihijatriji nasledila je od oca i za sebe često kaže da je odrasla "u ludnici", jer je sa tatom prvi put kročila na psihijatrijsko odeljenje kad joj je bilo četiri godine. Sandina mati Tatjana, ćerka Italijanke i Hrvata sa Hvara, bila je lekar internista - hematolog.

- Tata me je naučio da psihijatrija radi sa dušom, a duša je diferencija specifika svakog od nas. Nema dve iste duše, ne postoje dve iste priče - veli Sanda.

Kao studentkinja treće godine medicine rodila je prvo dete, sina Dragana, sa kolegom, danas lekarom, Hrvatom Ivanom Bujasom a potom je na svet došla i ćerka Ana. Za razliku od njenog oca, koga je žena pratila kroz ceo život i sa njim dospela u izbeglištvo u Srbiju, Sandin brak se raspao raspadom SFRJ.

Ona je u Zagrebu, samo zato što je Srpkinja, na ulici dobila batine 1990, i to od nepoznatih huligana, a tadašnji muž je nemoćno priznao da nije u stanju da je zaštiti.

- Nije me čak ni zagrlio u znak podrške i ohrabrenja - svojevremeno je ispovedila Sanda.

Spakovala je decu, njihove igračke i kanarinca, i autom stigla u Beograd. U drugom braku sa akademikom i matematičarom dr Aleksandrom Ivićem ima sina Jovana, studenta. Dragan danas živi u Francuskoj, Ana se udala u Beogradu i ima dvogodišnjeg sina, a Jovan je majci dao "blagoslov" da se bavi politikom, ali uz uslov da mora i dalje da kuva i bavi se svim onim poslovima majke, supruge i bake, svojstvenim ženama na patrijarhalnom Balkanu.

Uprkos pritiscima iz Hrvatske, kuću u Primoštenu nije prodala jer, kako kaže, to je dedovina njene dece. Ovog leta tamo je boravio Jovan sa devojkom i na Fejsbuku objavio fotografiju iz Splita uz komentar: "Poslednji dan boravka u zapadnoj srpskoj pokrajini", zbog čega se našao na udaru hrvatske javnosti. Sanda smatra da je reč o "bezazlenoj dečačkoj šali" i da "ta pogrešna rečenica predstavlja puko zavitlavanje".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online