Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
20.04.-26.04.2015.

Saša Janković

Progon je počeo iz privatnih razloga, smatra sociolog Vesna Pešić. Od momenta kad je Saša Janković vratio film o Paradi ponosa, kad je Žandarmerija pretukla premijerovog brata Andreja Vučića.

Žandarmi su optuženi zbog primene prekomerne sile, ali je naknadno prikriveno da se premijerov brat nalazio u nezakonitoj pratnji Kobri (vojne bezbednosne službe) i da su se i brat i pripadnici Kobri pokoškali s policijom, zahtevajući da prođu kroz kordon.

Saša Janković podneo je krivičnu prijavu i protiv policijaca na osnovu materijala koji je dobio od MUP-a, ali i protiv pripadnika Kobri, zahtevajući od ministra vojnog da mu dostavi sva dokumenta u vezi s tim događajem.

Da stvar bude gora, nekako u isto vreme su vojni špijuni uskratili ombudsmanu zakonsko pravo (i obavezu) da kontroliše rad tajne službe, odnosno utvrdi da li je bilo zloupotrebe u radu. Taj zabran nije podignut iz hira. Znali su šta kriju. Znao je i Janković, pa je za skupštinskom govornicom pročitao u tom trenutku još uvek "navodni" dokument iz koga se vidi da su vojni obaveštajci pratili aktivnosti dve opozicione srpske partije. Nezakonito naravno. Ni minut nije prošao, a za govornicom je ministar vojni Bratislav Gašić priznao da je procurili izveštaj autentičan, neposredno priznajući zloupotrebu vojske. I nikom ništa.

Ali, od tog trenutka vlast, ili bar delovi vlasti, traže načina da se obračunaju s ombudsmanom. Kad nisu uspele da ga diskredituju glasine o "skolonosti ka čašici", valjalo je iskopati nešto novo. U stanu Saše Jankovića pre 22 godine ubio se njegov prijatelj. Iz pištolja koji je nekada bio Jankovićev. I onda je krenulo provlačenje Jankovića kroz blato, sve sa samo jednim ciljem - da se ombudsman prikaže nedostojnim funkcije koju obavlja.

Saša Janković je rođen 1970. u Loznici i odrastao je u građanskoj porodici. Majka Marija bila je medicinska sestra, a otac Branko pravnik. Osnovnu i Srednju pravno-birotehničku školu završio je odličnim uspehom.

Mogao je biti uspešan rukometaš, zapažen je bio i kao karatista, oprobao se u streljaštvu i streličarstvu, a odabrao je Pravni fakultet. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1996. godine, na smeru za Upravno pravo. Na Fakultetu političkih nauka završio je 2005. specijalističke studije bezbednosti i stekao zvanje specijaliste za nacionalnu i globalnu bezbednost.

Bio je 2005. i pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije Oebs u Beogradu. Odluci da se bori za prava građana doprinela je i teška životna situacija, kada je devedesetih godina izbrisan iz knjige državljana Republike Srbije jer mu je otac rođen u Bosni. Našao se na spisku izbeglica i pretila mu je deportacija na bosansko ratište. Mesecima se krio, nije spavao u svom stanu, a kad je pokušao da ispravi grešku u Odboru za predstavke i žalbe Narodne skupštine čuo je objašnjenje: "Dečko, mi se ovde bavimo ozbiljnijim stvarima."

Tada se zarekao da će se zalagati za prava "malih" građana i to čini od jula 2007. godine, kada je postao prvi zaštitnik građana u Srbiji. Malo mu je ljudi tada verovalo jer su ga smatrali kadrom DSS-a koji je doveden da obavlja partijski posao, ali ih je svojim radom demantovao.

Saša Janković je karijeru gradio strpljivo. Od 1994. tri godine je radio kao novinar u agenciji Beta. Tadašnje poznanstvo s Draganom Janjićem, jednim od osnivača i glavnim i odgovornim urednikom Bete, jedan je od razloga što je bivšeg kolegu imenovao za savetnika. Janković je radio i u Ministarstvu za omladinu i sport, a bio je i pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije Oebsa u Beogradu. Na toj funkciji je ostao do izbora za zaštitnika građana. Od septembra 2009. godine punopravni je član Evropskog instituta ombudsmana u Inzbruku u Austriji. Oženjen je Slavicom i ima sina Miloša.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online