Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
22.04.-28.04.

Bora Đorđević

Ta ploča prodata je tada u 100.000 primeraka, a red ispred Jugotonove prodavnice u Čačku bio je ogroman, toliki da je moralo da radi poznanstvo sa prodavcem.

Bora, rođen 1. novembra 1952. godine baš u tom gradu, jedan je od najplodnijih, ali i najkontroverznijih autora Jugoslavije i kasnije Srbije. Legenda kaže da se bend Poslednji ostatak romantičnog sveta, s kojim je počeo muzičku karijeru u rodnom gradu, i u kome je svirao i legendarni Radomir Mihajlović Točak, finansirao tako što su Bora i ekipa pljačkali bogate kuće i kupovali instrumente.

Kad su ih uhvatili, prebačeni su u istražni zatvor, gde je Bora proveo sedam dana. Posle toga je izbačen iz čačanske gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Kako bi ga sklonili iz lošeg društva roditelji, ugledni Čačani, odlučili su da se 1970. godine presele u Beograd.
Sedamdesetih godina pevao je u grupama Zajedno, Suncokret i Rani mraz, a onda je 1978. odlučio da krene svojim putem. Ređali su se albumi i hitovi, ali i sukobi s vlašću Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane. Govorio je da su zbog pesme "Baba Jula", posvećene prvoj dami, naručili njegovo ubistvo, ali je on preživeo i nadživeo i Miru, i Slobu.

Ratovao je i sa Subnorom, i to zbog stihova "Za ideale ginu budale", koji su protumačeni kao sprdnja s "tekovinama Narodnooslobodilačke borbe", ali su stege komunizma tada već bile labave, vremena su se promenila, pa se izvukao bez posledica.

Jedno vreme bio je član Demokratske stranke Srbije i veliki prijatelj, takoreći zemljaka, dr Vojislava Koštunice. Posle petooktobarskih promena bio je i savetnik ministra kulture u Vladi Srbije, ali je morao da podnese ostavku jer je novinare televizije B92 nazvao "izdajničkom stokom".

Četnički vojvoda od 2012. godine i čovek poznat po oštrom jeziku kad je u pitanju vlast devedesetih godina, a u kojoj je i mnogo lica iz sadašnje, nemalo je iznenadio javnost kada se saznalo da će se pojaviti, a možda i zapevati, kako je to preneo predsednik Aleksandar Vučić, na mitingu naprednjaka u petak u Beogradu.

Zli jezici i oni nenaklonjeni aktuelnim vlastima odmah su mu "izdiktirali" spisak pesama kojima bi mogao da se obrati pristalicama SNS-a: "Sponzori", "Tamna je noć", "Usrana motka", "Al Kapone", "Član mafije", "Zbogom, Srbijo", "Ostalo je ćutanje"... Prema nezvaničnim informacijama, Bora je dugo odbijao poziv iz vrha vladajuće stranke, ali je poklekao kad je, navodno, dobio novčanu ponudu koja se ne odbija.

Njegov odgovor na prozivke bio je kratak:

- Video sam šta pišu i neću to da komentarišem. Nije vredno. Pevaću u inat.
Bio je oženjen Draganom (s kojom ima sina Borisa), koja je izvršila samoubistvo 2007. godine, nedugo posle razvoda. Potom je bio u braku sa znatno mlađom Aleksandrom, i sa njom se razišao, a sada je u vezi sa devojkom s kojom živi u Sloveniji.
 

M. Jovanović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online