Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
09.03.-15.03.2015.

Bogoljub Karić

"Vraćam se, hoću da radim", poručio je naciji srpski biznismen i lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić u emisiji snimanoj u Moskvi, jer je u bekstvu još od februara 2006. godine, posle optužbi za malverzacije u Mobtelu.

Bogoljub Karić rođen je 17. januara 1954. u Peći na Kosovu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Njegova službena biografija kaže da je diplomirao geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, a magistrirao na temu "Organizacija i razvoj male privrede" na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Govori engleski, ruski i albanski jezik. Svi mitovi o Karićima slažu se u jednom, odrasli su kao siromašna deca, koja su jedva imala za hleb, bavili se sviranjem na svadbama i kafanskim slavljima. Bogoljuba često u štampi nazivaju pećkim harmonikašem aludirajući na njegov početak sa braćom i sestrom u porodičnoj grupi Plave zvezde. Međutim, na fotografijama iz tog doba Bogoljub drži bas-gitaru.

Instrumente su potom Karići zamenili malom radionicom u svojoj garaži proizvodeći značke i priveske, kasnije je usledio pogon metaloprerade i poljoprivrednih alatki za koji je, kao prvo privatno preduzeće u tadašnjoj Jugoslaviji, dobijen kredit Međunarodne banke za razvoj. Niko u to doba nije pretpostavio da će Bogoljub Karić biti, recimo, jedini Jugosloven na proslavi 50. rođendana Bila Klintona, još manje da će imati tri neformalna susreta sa predsednikom SAD.

Iako je najmlađi sin Janićija i Danice, Bogoljub je glava kuće i kao takav predsednik ili direktor svega što Karići poseduju, u službenoj biografiji Karića navodi se da je osnivač porodične kompanije Braća Karić, kao i prvog privatnog univerziteta u Srbiji.

Navodi se takođe da je stvorio jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope poznatu pod nazivom Astra grupa, da je osnivač Karić fondacije i Udruženja industrijalaca i preduzetnika SCG. Kompaniju Karić, sada već širom sveta poznatu BK Grupaciju, stvarali su četvorica braće Sreten, Dragomir, Zoran i Bogoljub i sestra Olivera. Uz roditelje, decu su vaspitavali deda Stojan Karić, baba Jefimija Šćekić Karić iz Peći i deda i baba Đorđe i Milica Kuzmanović. Otac Janićije bio je trgovac, a majka Danica posvetila se deci. Braća su u ranoj mladosti osnovala orkestar Plave zvezde i organizovala prve koncerte i gitarijade.

- Mogu slobodno da kažem da su Plave zvezde otvorile vrata roku, Bitlsima, Rolingstonsima na Kosmetu. Mi smo svirali za pare - kaže Bogoljub.

Svoj poslovni put otpočeli su osnivanjem firme Tehničar, od koje nastaje prva privatna fabrika u istočnoj Evropi pod imenom Kosovo univerzum. U narodu su ih nazivali "braća Karić" pa su to ime uzeli za kompaniju. Uprkos bezbrojnim pričama o zamkovima u Engleskoj i silnim nekretninama po ostalim delovima sveta, jedine zvanično potvrđene adrese porodice Karić jesu ovdašnje. Bogoljub Karić ima kuću u Tolstojevoj 31 i bio je prvi komšija bračnog para
Milošević-Marković i Dobrice Ćosića.

Anegdota iz tog vremena kaže da je Bogoljub navodno predložio da se sruše zidovi između tri vile: "Možemo da izgradimo bazen da se deca kupaju".

U kampanji za predsedničke izbore u junu 2004. godine glavni aduti su mu bili zelena salata i makaze za gvožđe, kojima je sekao katance na zatvorenim fabrikama, obećavajući da će, kad pobedi, sve raditi. Salata je Bogoljubu donela 568.691 glas (18 odsto glasova), bio je trećeplasirani, iza Tomislava Nikolića i Borisa Tadića.

Nezaobilazni deo priče o Karićima je i njihov odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Naime, rodonačelnik familije je 30 godina bio predsednik crkvenog odbora u Peći, dirigent i pevač crkvenog hora, a iz komunističke partije je istupio pošto su drugovi bili skeptični spram njegove odluke da krsti svu decu.

Da li zbog vere ili zbog sve većeg novčanog fonda, tek, Karići su vremenom postali bliski sa samim vrhom SPC-a, na porodičnoj slavi pojavljivao se i patrijarh, ruskom patrijarhu poklonili su luksuzni automobil...

Za žene kaže da su veliko i neiskorišćeno bogatstvo:
- Sledeći vek će sigurno biti u znaku žena, o čemu govori i piše Mira Marković. I to je, po mom mišljenju, dobro. U mojoj kompaniji na većini najistaknutijih mesta su žene.

Sa suprugom Milankom Bogoljub ima četvoro dece: Nebojšu, Nadeždu Nedu, Jelenu i Danicu, a od kćerke Nede imaju dva unuka. Bio je ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića od oktobra 1998. do polovine naredne godine kada je podneo ostavku. Američki biografski institut oktobra 1998. proglasio je Karića čovekom godine. Od 1993. član je Ukrajinske akademije nauka. Ističe da je njegov osnovni životni princip jaka porodica, negovanje porodičnih odnosa i poštovanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online