Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
28.01.-03.02.

Jovana Leposavić


Ona je pre tri godine uspela da pobedi opaki tumor u predelu male karlice, pa je Časni krst posvetila svim mališanima koji se danas bore sa tom bolešću na onkološkim odeljenjima širom Srbije.

- Moja ideja je bila da ovom pobedom doprinesem borbi protiv bolesti. Posvetila sam je svima onima koji se trenutno bore, i onima koji su mi jako dragi, a više nisu među nama. A svi oni momci koji su džentlmenski pustili da ja prva stignem do krsta su pokazali da bogojavljensko plivanje za Časni krst nije takmičenje, i da svi oni nose u sebi nešto divno. Mnogo mi znači ova pobeda - rekla je Jovana.

Ova mlada Beograđanka učenica je sportske gimnazije i golman ženskog fudbalskog kluba Rad u koji je nedavno prešla iz FK Crvena Zvezda. U fudbalske vode, uprkos predrasudama da je to muški sport, zaplivala je sa samo šest godina.

Kada je 2014. godine počela da oseća bolove u zglobovima, niko nije slutio da je u pitanju rak. U Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ustanovljen joj je tumor na veoma nezgodnom mestu, pa operacija nije bila opcija. Hemioterapija je bila jedina nada, a Jovana je uz podršku saigračica iz Zvezde, trenera, porodice i drugara iz škole uspela da pobedi. Ljubav prema fudbalu bila je njen veliki podsticaj, a njen idol Predrag Rajković pružio joj je podršku u najtežim trenucima.

- Nakon treće terapije otišla sam na vikend kući. Jedva sam hodala i to samo sa štakama. A onda se na vratima pojavio Predrag Rajković. Stajala sam nepomično, bez reči. On je ušao, a iza njega je bila Jovana Stojanović, koja ga je dovela jer je znala da je moj uzor i da će mi dati snagu. Bacila sam štake i potrčala im u zagrljaj - priseća se Jovana.

Nakon 14 hemioterapija i 31 tretmana zračenja, ovoj hrabroj devojci lekari su saopštili da je uspela da dobije životnu bitku. Od tada, ona je posvećena humanitarnom radu usmerenom ka svim mališanima kojima je rak prekinuo bezbrižno detinjstvo.

Krajem 2018. godine organizovala je akciju za prikupljanje novogodišnjih paketića koji bi obradovali male borce na onkološkom odeljenju na kome se i ona sama lečila. Pre dve godine učestvovala je kao golman u humanitarnom fudbalskom meču "Asovi za decu" koji je organizovao Jovan Simić u saradnji sa EXIT fondacijom i NURDOR-om.

Ona je u saradnji sa udruženjem Uvek sa decom organizovala 2016. godine humanitarnu utakmicu A i B ženskog tima FK Crvena zvezda koja je odigrana na "Marakani" sa ciljem da se kupe pacijent monitori neophodni mališanima na lečenju.

Od kako se izlečila, ova mlada devojka ima samo jednu želju.

- Dok sam bila bolesna, sanjala sam o tome da ozdravim. Danas sanjam o tome da bude što manje mališana sa rakom - kaže Jovana.

A. Vučićević

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online