Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
25.12.-31.12.

Ivo Pogorelić

Ivo je rođen 20. oktobra 1958. godine, na Dan oslobođenja Beograda. Dete je iz mešovitog braka Hrvata i Srpkinje. U detinjstvu je preboleo reumatsku groznicu, a kasnije hepatitis, tako pazi na svoje zdravlje. Praktikuje posebne biodinamičke vežbe koje su osmišljene za ruske plesače još u 20-im godinama prošlog veka, odlazi u duge šetnje, navodno ide da spava kad padne mrak, a ustaje u 5.30.

U Beogradu je počeo da uči klavir u sedmoj godini, a u desetoj je održao prvi koncert na Kolarcu. Posle se seli u Zagreb, pa u Moskvu, gde je završio školovanje na čuvenom Konzervatorijumu Čajkovski. U Moskvi je sreo poznatu gruzijsku pijanistkinju 21 godinu stariju od njega, Alisu Kazaradze. Njihova pedagoška i umetnička saradnja pretvorila se u emotivnu vezu, a posle venčanja živeli su u Londonu do njene smrti 1996. godine.

Nakon gubitka voljene žene neko vreme se povukao iz javnosti. Alisa je bila i ostala njegova muza i večna inspiracija. Kada je došla u njegov život imao je samo 17 godina. Pet godina nakon Alisine smrti oženio se sa Ute Šnajder s kojom je bio pola decenije u braku.

U vrh svetske pijanističke orbite, osim talenta, 1980. godine lansirao ga je skandal na prestižnom Međunarodnom takmičenju "Frederik Šopen", kad je zbog njegovog isključenja čuvena Marta Argerič napustila žiri, a Ivu proglasila genijem. Prvi je među umetnicima dobio titulu Uneskovog ambasadora dobre volje.

Spada u zvezde koji brinu i o obrazovanju mladih umetnika. Shodno tome, u Hrvatskoj je 1986. osnovao Fond za mlade muzičare, a u SAD Međunarodno pijanističko takmičenje koje pobedniku visinom stipendije omogućava razvoj u vrhunskog solistu. U Nemačkoj je osnovao festival, koji je nazvao po sebi.
Posle Alisine smrti izrađivao je nakit. Nikad nije bio voljan da iznosi detalje iz svog privatnog života. Retko je davao izjave i intervjue. Nije voleo da priča ni o mlađem bratu Lovri, takođe pijanisti. Nikad nije bio na njegovom koncertu. Jednom prilikom kad su ga novinari pitali da li mu smeta kada u publici zvoni telefon tokom koncerta, rekao je: "Zvonjava mobilnih telefona mi ne smeta. Na jednom mom koncertu u Rimu umro je čovek 1994. godine. Ja sam nastavio da sviram."

Poznat je i po otkazivanju nastupa u poslednji čas. Još se prepričava izjava jednog važnog francuskog menadžera kojem su nakon takvog otkaza predlagali da u Pogorelićevom terminu publici ponudi neko drugo veliko ime. Odgovorio je: "Nipošto! Pa meni je važnije da na plakatu piše da je Pogorelić otkazao, nego da bilo ko drugi svira."

Prati ga glas zlopamtila, teškog, ekscentričnog, kapricioznog i nepristupačnog čoveka, koji je u komunikaciji hladan, a ponekad i odbojan, pa ga neki zovu ludim genijem. Ne živi glamurozno, iako ima nekoliko stanova i kuća širom Evrope i sveta. Iza često hladnog i odbojnog nastupa, kako kažu osobe bliske Ivi, krije se čovek blistave inteligencije i odličan kuvar. Sve to ga to čini jednim od najintrigantnijih pijanista današnjice.

Sonja Đurić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online