Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
21.08.-27.08.

Oliver Stoun

Jedan je od možda najkontroverznijih stvaralaca sa ostvarenjima kao što su "Vod", "JFK", "Nikson", "Spasitelj"...

Rođen je 15. septembra 1946. godine u Njujorku kao sin trgovca akcijama na berzi i Francuskinje, koju je režiserov otac upoznao tokom Drugog svetskog rata. Odrastao je na Menhetnu u višoj srednjoj klasi. Iako mu je otac Jevrejin, a majka katolkinja, kršten je u protestantskoj crkvi, ali je kasnije kratko vreme bio član Sajentološke crkve, da bi potom postao budista.

Studirao je na Jejlu, koji je ubrzo napustio i 1967. godine stupio u Armiju SAD, tražeći da bude poslat na borbenu dužnost u Vijetnam. Tamo je proveo više od godinu dana i dva puta je ranjen u akciji. Odlikovan je više puta za zasluge i hrabrost u ovom ratu.

Po povratku iz rata diplomira na Univerzitetu Njujork na filmovima i odmah pokušava da se ubaci u ovu industriju. Posle nekoliko godina mu to polazi za rukom kroz adaptiranje scenarija za kultni film "Ponoćni ekspres" o boravku američkog mladića u turskom zatvoru.

Inspiraciju je uglavnom nalazio u sopstvenom životu. Film "Vod", koji mu je doneo svetsku slavu, nadahnut je njegovim boravkom u Vijetnamu, "Vol strit" iz 1987. godine iskustvima tokom rada na berzi u Parizu, dok je film "Lice sa ožiljkom", za koji je pisao scenario, delimično podstaknut Stounovom zavisnošću od kokaina, koje se odrekao tokom snimanja ovog ostvarenja.

Kroz svoje filmove uvek je želeo da izazove šok publike i kontroverze, jer na svoj način tumači događaje, što mu je po pravilu uspevalo. Gotovo uvek pošto bi napravio film o nekoj temi ili pojedincu bio bi kritikovan zbog slobodne interpretacije događaja. Pravio bi dobre filmove, ali koji nisu skroz utemeljeni u činjenicama. Najviše polemika izazvao je filmom "JFK" iz 1991. godine o atentatu na američkog predsednika i izazvao pravu lavinu teorija zavera. Temom politike bavio se i kroz filmove "Nikson" i "Buš".

Ono što najbolje opisuje Stouna jeste da je borac protiv američkog sistema, establišmenta. To provejava iz svih njegovih filmova do poslednjeg o Edvardu Snoudenu. Nepoverenje u establišment je nit koja se provlači kroz sve njegove filmove, pa ga često optužuju i za antiamerikanizam.

Osim holivudskih blokbastera, Stoun je karijeru posvetio i snimanju dokumentarnih filmova. Najpoznatiji su triologija o Fidelu Kastru, dokumentarac "Južno od granice", "Neispričana istorija SAD", "Snouden" i "Intervjui sa Putinom".

Ženio se tri puta, ima dva sina i ćerku. Jedan od sinova radi za rusku televizijsku mrežu Raša tudej.

B. Đokić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online