Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
17.07.-23.07.

Rade Šerbedžija

Svestrani Rade, glumac, režiser, pesnik i pevač, rođen je 27. jula 1946. godine u mestu Bunić, kod Korenice. Nedugo nakon njegovog rođenja, Radetovi roditelji Danilo i Stana su se iz Like preselili u Vinkovce, gde je glava porodice dobio posao u policiji. Poeziju je Rade pisao od mladosti i njegova velika želja bila je da studira književnost, ali je zbog nesrećne ljubavi postao glumac.

- Hteo sam da odem u Beograd i studiram književnost. Tada sam bio s jednom devojkom, a kako smo se posvađali ona je otišla u Beograd, pa sam krenuo na drugu stranu, u Zagreb. Tu su me nagovorili na glumu - pričao je Rade.

Na Akademiji je diplomirao s nepune 22 godine i ubrzo zaigrao na daskama zagrebačkog Dramskog pozorišta Gavella. Otac Danilo, koji je umro pre nekoliko meseci u Beogradu u 104. godini nije voleo Radetov poziv.

Potajno se nadao da će se Rade predomisliti i okrenuti medicini ili arhitekturi. Iz protesta, kaže Rade, otac ga nikada nije gledao na sceni ili filmu. Kad bi ga pitao zašto uporno izbegava da pogleda to što radi, odgovarao bi mu: "E Rade moj, mnogo se mučiš".

Uloga Hamleta koju je odigrao u Dubrovniku 1974. godine donela mu je veliku popularnost. Na filmu je debitovao sporednom ulogom u "Iluziji" Krste Papića 1967. godine, dok je prvu glavnu ulogu, mladića na životnoj prekretnici, tumačio u "Gravitaciji". Osim brojnih filmova, iza njega su i sjajne serije "U registraturi", "Nikola Tesla", "Prosjaci i sinovi"...

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji Danilo je porodicu iz Vinkovaca preselio u Beograd. Baš u vreme ratnih previranja, Radetova majka Stana je iznenada umrla. To je glumca jako pogodilo i porodica se razišla. Dane je ostao u Beogradu, dok se Rade preselio prvo u Ljubljanu, zatim u London, pa u Los Anđeles.

Tokom rata jedni su Radeta pokušavali da uteše, drugi mu savetovali da ćuti, treći su ga svojatali, a dosta njih ga se odricalo prišivajući mu brojne političke i nacionalističke etikete. Poznat je kao jugonostalgičar, a u jednom od intervjua rekao:"Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen".

Za Šerbedžijinu holivudsku karijeru zaslužna je slavna engleska glumica Vanesa Redgrejv, koja je mu je otvorila vrata tog sveta, a kasnije i kumovala njegovoj deci. Igrao je rame uz rame s Tomom Kruzom, Šarliz Teron, Klintom Istvudom, sarađivao s rediteljem Stenlijem Kubrikom, a prijatelj je s Anđelinom Džoli. Ipak, u Los Anđelesu Rade najviše voli da ode na ćevape kod svog dobrog prijatelja Adema.

Poznat je po čitanju poezije i koncertima. Krajem prošle godine predstavio je autobiografske zapise "Do poslednjeg daha" i zbirku pesama "Stranac". S Borislavom Vujčićem pokrenuo je i novo pozorište Ulldžsses u Puli.

S prvom suprugom Ivankom Cerovac, zagrebačkom koreografkinjom i plesnim pedagogom ima sina Danila i ćerku Luciju. Sadašnju, dve decenije mlađu suprugu Lenku, upoznao je u Subotici i imaju četiri ćerke, Ninu, Milicu Almu i Vanju. Od 2010. godine živi u Rijeci. Nedavno je primio poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauke, koja okuplja filmske profesionalce iz celog sveta.

S. Đurić

Foto: N. Đurović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online