Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
29.12.-04.01.2015.

Zorana Mihajlović

Onu za koju je u jednoj prilici reformatorskog zanosa premijer Vučić rekao da je dovodi na čelo građevine zato što je za sređivanje ovog resora potrebna snaga buldožera.

Zorana je tako postala "teška mašinerija", ali ne bi trebalo da joj je to mnogo zasmetalo. Bilo je jasno da je njen partijski šef samo nespretno izabrao izraz za energiju i snagu koja ova plavuša nesumnjivo poseduje.
Svesna svoje lepote, ali s uverenjem da umećem i znanjem treba da gradi karijeru, Zorana ovih dana konstatuje da joj mnogi govore da greši što "ne igra na lepotu". Ali ne u onom vulgarnom, "već u najlepšem smislu ženskog preimućstva".

Pomalo zvuči kao feministkinja. Ali, samo na mahove, dok otkriva kako muškarce uglavnom nervira i kako je spremna da sama podiže sina jedinca. I to ne zato što je na to primorana jer se razvela od svog supruga, čiji identitet ne otkriva, već zato što je samostalna i jaka.

Zoranin sin, 12-godišnji Dragan, najviše trpi zbog činjenice da mu je mama poznata i moćna - prema nekim nezvaničnim anketama - najmoćnija žena u Srbiji u upravo ispraćenoj 2014. godini. Prvo, majke po ceo dan nema, pa je on više s bakom. A onda, tu su škola i stalna zadirkivanja koja umeju da budu i te kako zlobna. Dečko je prva tri razreda išao u privatnu školu, a onda ga je mama prebacila u državnu da bi mogao da bude sa što više dece iz različitih socijalnih grupa.

"I nisam sigurna da sam uradila pravu stvar. On nije mirno dete, živahan je strašno. Najčešće su to uvrede, banalnosti, ružne reči koje nisu njihove, već reči njihovih roditelja, ali to mog sina pogađa. Poslednjih meseci ima sve više problema", priznala je ona.

U svojoj više od dve decenije dugoj karijeri Zorana je uvek postavljala visoke ciljeve. Nakon što je zbog očevog posla rođena u Tuzli (5. maj 1970) i posle dve-tri godine života u Loznici, odakle su joj roditelji, Novi Beograd je postao mesto njenog odrastanja i stasavanja. Već od osnovne škole ređala je sve same petice, a u Prvoj ekonomskoj izabrana je za đaka generacije. Iako se prevashodno zanimala za energetiku, a na tu temu je i doktorirala, ona je po obrazovanju diplomirani ekonomista. To će joj ponekad spočitavati stručnjaci iz energetike, kad budu podsmešljivo komentarisali njeno potpisivanje sporazuma sa nekom fantomskom firmom koja je najavljivala izgradnju velikog solarnog parka u Srbiji, ili kada je kao ministarka energetike pokazala "poznavanje" materije tako što je najavljivala vraćanje jeftine struje preko dana.

Pre nego što se 2010. godine učlanila u naprednjake, Zorana je bila poznata kao član G17 plus. Jedno vreme bila je savetnica za energetiku tadašnjeg vicepremijera Miroljuba Labusa, a i danas kaže da čuva pismo-poziv Milorada Dodika da ga kao premijera Republike Srpske savetuje za istu oblast.

Sliku žene radilice ili žene-buldožera stalno potvrđuje. Prema sopstvenom priznanju, ustaje pre petlova, u četiri-pola pet. Obavezno ide kod frizera, pa ako ima neki televizijski nastup i kod šminkera. Dok namiri sina, kada nije kod bake, već je vreme za put u kabinet, gde dolazi u pola osam. U mlađim danima bavila se i umetničkim plivanjem, a danas stiže da dotera liniju odlaskom u teretanu, što očito daje rezultate, pogotovo kad se porede njene fotografije pre nego što je postala ministarka. Kondicija koju je na ovaj način stekla dobro joj je došla kada je nedavno u Srbiji bila visoka kineska delegacija. Mihajlovićeva je bila najzaposlenija, toliko je ugovora i sporazuma ispotpisivala, da kada se uveče vratila kući želela je samo jedno - da se dobro naspava.

Tamo bi je dočekao i jedan umiljati mačor Momčilo, novi kućni ljubimac u njenom novobeogradskom domu. I pored ljubopitljivosti srpskih medija, ni do danas niko od njih nije otkrio da li je ministarka u nekoj novoj emotivnoj vezi. Uostalom, osim nekih tabloidnih portala, nije moguće proveriti kada se tačno ministarka "oslobodila" drugog prezimena Milanović i da li bi uskoro neko novo mogla da pridodata.

U novogodišnjoj čestitki ova reformatorka godine građanima želi ono tradicionalno i provereno - dobro zdravlje, a mi njoj buket belih ruža, ministarkino omiljeno cveće - i dovoljno vremena za čitanje Ive Andrića, najdražeg joj pisca.

                                                                                                                J. Arsenović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online