Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.11.2016.
12:39
Vestionline A
Novi američki predsednik Donald Tramp planira da mu prvi prioritet po useljenju u Belu kuću budu sporni trgovinski sporazumi koje je Amerika potpisala, navodi se u procurelim dokumentima kojih su se dokopali mediji u SAD. Dokument, ondosno memorandum Trampovog tima za tranziciju, sadrži planove, prioritete i rokove u prvih 200 dana mandata. Iako je reč o skici namenjenoj za raspravu, činjenica da se u njoj nalaze mnoga Trampova predizborna obećanja ukazuje na to da će američki predsednik zaista ozbiljno preispitivati ekonomsku politiku i trgovinske dogovore SAD.
Petak 18.11.2016.21:00
Preoblikovanje američke trgovinske politike biće prvo čime će se pozabaviti izabrani američki predsednik Donald Tramp po ulasku u Belu kuću, otkrivaju američki mediji. To, naime, stoji u memorandumu njegovog tranzicijskog tima kojeg se domogao i objavio CNN.
Petak 18.11.2016.21:01
Dokument sažima planove, prioritete i rokove u prvih 200 dana Trampove vladavine, ali je reč o skici, kako stoji i u samom dokumentu, koja je namenjena "izričito za raspravu". U memorandumu se navode osnovni Trampovi principi, manje-više kopija njegovih predizbornih obećanja. Teško je sa sigurnošću reći što će od toga točno preživeti do inauguracije 20. januara iduće godine. "Trampovi trgovinski planovi prekidaju veze s globalističkim krilima Republikanske i Demokratske stranke. Administracija će preokrenuti decenije pomirljive trgovinske politike. Ispregovaraće nove trgovinske sporazume koji su prvenstveno u interesu američkih radnika i firmi", piše u memorandumu.
Petak 18.11.2016.21:01
Pet je osnovnih principa: novi pregovori ili povlačenje iz NAFTA-e, zaustavljanje sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, zaustavljanje "nepoštenog uvoza", "okončanje nepoštenih trgovinskih praksi" i sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma. Istaknuta je i ideja "zadržavanja i vraćanja radnih mjesta u sektoru proizvodnje", koja se fokusira na snižavanje korporativnog poreza te eliminaciju određenih propisa o preduzetništvu i restrikcija o domaćoj energiji. Već prvi dan, stoji u dokumentu, Trump će početi raditi na NAFTA-i, koju je nazvao najgorim sporazumom u istoriji. Naručiće studiju o posledicama povlačenja iz tog sporazuma te obavestiti Meksiko i Kanadu da SAD razmišlja o određenim amandmanima. Na 100. dan fokusirao bi se na Kinu i video može li da je označi kao manipulatora valutom, dok bi na 200. dan službeno razmišljao o povlačenju iz NAFTA-e ako se, naravno, ne zadovolje Trampove želje po tom pitanju.
Petak 18.11.2016.21:02
Promene ili čistke u tranzicijskom timu?________ Ali, njegov postizborni plan i program potpuno je pao u drugi plan zbog brojnih izveštaja o haosu u njegovom tranzicijskom timu. U suštini, za mnoge anonimne izvore haos je preblaga reč, pa koriste termine "kl-anje" i "staljinistička čistka". Tramp je pokušao da smiri strasti objavom na Tviteru da je rad na njegovoj kadrovskoj ukrštenici "vrlo organizovan proces", ali mu malo ko veruje, prenosi zagrebački Jutarnji list. Pogotovo nakon naglog odlaska Majka Rodžersa, bivšeg vojnog zvaničnika i agenta FBI-a, te bivšeg republikanskog kongresmena koji je svojevremeno predsedavao Odborom za obaveštajnu zajednicu i slovio kao Trampov favorit za prvog čoveka CIA-e.
Petak 18.11.2016.21:03
Upravo je on bio njegov čelni savetnik za nacionalnu bezbednost, ali je evidentno i osoba bliska guverneru Nju Džersija Krisu Kristiju, što ga je sada, čini se, i koštalo glave. Navodno, čistku u sklopu koje su već najurene četiri osobe, predvodi Trampov zet Džerad Kušner, suprug njegove ćeri Ivanke. Sve je počelo još prošle sedmice kada je zbog političkog skandala s funkcije šefa Trampovog tranzicijskog tima otišao Kristi, a na toj funkciji ga je zamenio novi potpredsednik SAD-a Majk Pens, a sada su na odlazak prisiljeni i njegovi navodni ljudi. Glavni mozak čistke je, kako prenose američki mediji, sam Kušner, a sprovodi je iz osvete jer je Kristi, dok je bio javni tužilac 2004. godine, strpao njegovog oca u zatvor zbog utaje poreza.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)