Četvrtak 17.11.2016.
12:39
Vestionline

Procureo Trampov plan - čim dođe u Belu kuću, ruši temelj Klintonove politike!

- Trampovi trgovinski planovi prekidaju veze s globalističkim krilima Republikanske i Demokratske stranke.

Administracija će preokrenuti decenije pomirljive trgovinske politike. Ispregovaraće nove trgovinske sporazume koji su prvenstveno u interesu američkih radnika i kompanija - piše u memorandumu.

Reuters
Ruše se temelji Klintonove politike, Bela kuća u rukama Trampovog tima

Otkriveno je pet osnovnih principa 

Novi pregovori ili povlačenje iz sporazuma NAFTA, zaustavljanje sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), zaustavljanje "nepoštenog uvoza", "okončanje nepoštenih trgovinskih praksi" i sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Istaknuta je i ideja "zadržavanja i vraćanja radnih mesta u sektoru proizvodnje", koja se fokusira na snižavanje korporativnog poreza i eliminaciju određenih propisa o preduzetništvu i restrikcija o domaćoj energiji.

Najgori sporazum

Već prvog dana, stoji u dokumentu, Tramp će početi da radi na sporazumu NAFTA, kamenu temeljcu politike Bila Klintona, koji je nazvao najgorim sporazumom u istoriji.

Naručiće studiju o posledicama povlačenja iz tog sporazuma i obavestiti Meksiko i Kanadu da SAD razmišlja o određenim amandmanima.

Već stotog dana fokusirao bi se na Kinu i video može li da je označi kao manipulatora valutom, dok bi na 200. dan službeno razmišljao o povlačenju iz NAFTA ako se ne zadovolje njegove želje po tom pitanju.

Šta je NAFTA?

Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, skraćeno NAFTA je sporazum između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država kojim je stvoren trgovinski blok u Severnoj Americi.

Sporazum je stupio na snagu 1. januara 1994. godine.

On je zamenio Sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i SAD.

Gledajući ukupan bruto društveni proizvod ove tri zemlje, meren prema odnosu kupovne moći, ovaj trgovinski savez je najveći na svetu, dok je po nominalnom bruto društvenom proizvodu drugi na svetu.

Međutim, Donald Tramp smatra da je Amerika najoštećenija u tom sporazumu, te da Kanada i Meksiko zarađuju mnogo više.

2024 © - Vesti online