Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.11.2016.
12:39
Vestionline A

Procureo Trampov plan - čim dođe u Belu kuću, ruši temelj Klintonove politike!

Novi američki predsednik Donald Tramp planira da mu prvi prioritet po useljenju u Belu kuću budu sporni trgovinski sporazumi koje je Amerika potpisala, navodi se u procurelim dokumentima kojih su se dokopali mediji u SAD. Dokument, ondosno memorandum Trampovog tima za tranziciju, sadrži planove, prioritete i rokove u prvih 200 dana mandata. Iako je reč o skici namenjenoj za raspravu, činjenica da se u njoj nalaze mnoga Trampova predizborna obećanja ukazuje na to da će američki predsednik zaista ozbiljno preispitivati ekonomsku politiku i trgovinske dogovore SAD.

- Trampovi trgovinski planovi prekidaju veze s globalističkim krilima Republikanske i Demokratske stranke.

Administracija će preokrenuti decenije pomirljive trgovinske politike. Ispregovaraće nove trgovinske sporazume koji su prvenstveno u interesu američkih radnika i kompanija - piše u memorandumu.

Reuters
Ruše se temelji Klintonove politike, Bela kuća u rukama Trampovog tima

Otkriveno je pet osnovnih principa 

Novi pregovori ili povlačenje iz sporazuma NAFTA, zaustavljanje sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), zaustavljanje "nepoštenog uvoza", "okončanje nepoštenih trgovinskih praksi" i sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Istaknuta je i ideja "zadržavanja i vraćanja radnih mesta u sektoru proizvodnje", koja se fokusira na snižavanje korporativnog poreza i eliminaciju određenih propisa o preduzetništvu i restrikcija o domaćoj energiji.

Najgori sporazum

Već prvog dana, stoji u dokumentu, Tramp će početi da radi na sporazumu NAFTA, kamenu temeljcu politike Bila Klintona, koji je nazvao najgorim sporazumom u istoriji.

Naručiće studiju o posledicama povlačenja iz tog sporazuma i obavestiti Meksiko i Kanadu da SAD razmišlja o određenim amandmanima.

Već stotog dana fokusirao bi se na Kinu i video može li da je označi kao manipulatora valutom, dok bi na 200. dan službeno razmišljao o povlačenju iz NAFTA ako se ne zadovolje njegove želje po tom pitanju.

Šta je NAFTA?

Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, skraćeno NAFTA je sporazum između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država kojim je stvoren trgovinski blok u Severnoj Americi.

Sporazum je stupio na snagu 1. januara 1994. godine.

On je zamenio Sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i SAD.

Gledajući ukupan bruto društveni proizvod ove tri zemlje, meren prema odnosu kupovne moći, ovaj trgovinski savez je najveći na svetu, dok je po nominalnom bruto društvenom proizvodu drugi na svetu.

Međutim, Donald Tramp smatra da je Amerika najoštećenija u tom sporazumu, te da Kanada i Meksiko zarađuju mnogo više.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 21:00
Preoblikovanje američke trgovinske politike biće prvo čime će se pozabaviti izabrani američki predsednik Donald Tramp po ulasku u Belu kuću, otkrivaju američki mediji. To, naime, stoji u memorandumu njegovog tranzicijskog tima kojeg se domogao i objavio CNN.
Petak 18.11.2016. 21:01
Dokument sažima planove, prioritete i rokove u prvih 200 dana Trampove vladavine, ali je reč o skici, kako stoji i u samom dokumentu, koja je namenjena "izričito za raspravu". U memorandumu se navode osnovni Trampovi principi, manje-više kopija njegovih predizbornih obećanja. Teško je sa sigurnošću reći što će od toga točno preživeti do inauguracije 20. januara iduće godine. "Trampovi trgovinski planovi prekidaju veze s globalističkim krilima Republikanske i Demokratske stranke. Administracija će preokrenuti decenije pomirljive trgovinske politike. Ispregovaraće nove trgovinske sporazume koji su prvenstveno u interesu američkih radnika i firmi", piše u memorandumu.
Petak 18.11.2016. 21:01
Pet je osnovnih principa: novi pregovori ili povlačenje iz NAFTA-e, zaustavljanje sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, zaustavljanje "nepoštenog uvoza", "okončanje nepoštenih trgovinskih praksi" i sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma. Istaknuta je i ideja "zadržavanja i vraćanja radnih mjesta u sektoru proizvodnje", koja se fokusira na snižavanje korporativnog poreza te eliminaciju određenih propisa o preduzetništvu i restrikcija o domaćoj energiji. Već prvi dan, stoji u dokumentu, Trump će početi raditi na NAFTA-i, koju je nazvao najgorim sporazumom u istoriji. Naručiće studiju o posledicama povlačenja iz tog sporazuma te obavestiti Meksiko i Kanadu da SAD razmišlja o određenim amandmanima. Na 100. dan fokusirao bi se na Kinu i video može li da je označi kao manipulatora valutom, dok bi na 200. dan službeno razmišljao o povlačenju iz NAFTA-e ako se, naravno, ne zadovolje Trampove želje po tom pitanju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online