Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 15.01.2014.
13:37
Z. Mirković - Vesti A
Austrijski istoričar i slavista prof. dr Volfgang Rorbah izjavio je za "Vesti" da je Prvi svetski rat započela Austrougarska monarhija, ali da su krive obe strane. On savetuje da se ne dozvoli da se godišnjica od početka sukoba zloupotrebljava za "kopanje po starim ranama", već za jačanje dobre saradnje koju imaju Austrija i Srbija.
Sreda 15.01.2014.13:49
Za rat je kriv onaj ko ga zapocne. Austrija moze da kaze da je napala zbog ubistva Ferdinanda, ali tog ubistva ne bi bilo da oni nisu okupirali (srpsku) Bosnu. Kako god ga okrenes, oni su zapoceli.
Sreda 15.01.2014.13:49
За први светски рат крива је Аустроугарска монархија и то је свима у свету јасно,али проблем је што по Србима сада свака шуша може да с...
Sreda 15.01.2014.14:55
Његови сународници су читавих 60-70.година (од 1850 и неке) правили нацрте, ковали планове, разрађивали шеме... за рат против Србије. Читавих 60. година то им је био један од важнијих циљева и опет Србија једнако крива, Србија која је тек изашла из Балканских ратова наводно сноси кривицу за рат.
Sreda 15.01.2014.13:51
Prodor na istok I unistenje Srbije je ratna doktrina koju su Shvabe razvijale mnogo godina prije realizacije te iste doctrine odnosno napada na Srbiju. Vjezbe Austrougarske Vojske na podruciju Kalnovika koje je obilazio okupator Srpske zemlje Ferdinand su trebale da uvjezbaju Austrougarsku vojsku za predstojeca borbena dejstva u rejonu podrinja gdje su Austrougarske snage pod komandom srbomrzca Pocoreka izvrsile glavni udar na Srbe. Kalnovik sa okolinom je geografski slican podrinju i pocerju tako da su zlotvori mislili da ce njihove snage koje su uglavnom bile satsavljene od hrabrih croatina nebrojeno puta dokazanim u klanju djece, zena, starac, poturica i konjusara slovenaca oko 60% potuci
Sreda 15.01.2014.13:56
Srbe. Ako se Srbija branila od okupatora koji je imao razradjene planove napada i uvjezbanu vojsku koja je mnogo godina uvjezbavala napad na Srbiju u cemu je krivica Srbije? Stavljanje napadnute male Srbije u isti kos sa okupatorskom ijednom od najvecih monarhija tog vremena Austrougarskom je kranje neiskreno, neargumentovano i predstavlja u najmanju ruku lazno prikazivanje istorije. Gospodine svabo istina I laz neogu biti jedno. A istina je da ste vi napali nas a mi smo branili nase i onda kada smo pucali u OKUPATORA ferdinanda i onda kada smo vas jurili preko Drine, Han Pjeska, pravo do Sarajevo majku vam je..m svabsku.
Sreda 15.01.2014.14:33
U svijesti svjetskih siledjija od uvijek vlada mišljenje da žrtva nema pravo da se brani, a tek, ako se i odbrani...!!
Sreda 15.01.2014.14:39
Ovo je najgluplji tekst dosada. Pokušaj da se (100% glavni i jedini krivac) Austrija malo rastereti. Činjenica je da su baš oni uzimali sve oko sebe. I da je Srbija prećutala, ili bolje rečeno, progutala aneksiju Bosne. Jako čudno i nelogično za jednu državu koja je htela "veliku Srbiju". U stvari, po nekim nemačkim izvorima koje sam pročitao, Austrija je čvrsto računala da će im Srbija objaviti rat posle aneksije Bosne. Čak su i ultimatum posle sarajevskog atentata Srbi prihvatili, 9 od 10 tačaka. 10. je bila totalna kapitulacija. U toj tačci su Srbi hteli korekturu teksta. Austrijanci naravno nisu to hteli. Hteli su da nas zgaze po svaku cenu. Šteta što ih tada nisu sravnili.
Sreda 15.01.2014.15:03
Sigurno da se radi o ozbiljnim novinama I da se void racuna kojim jezikom I za koju populaciju se stampaju ovaj tekst nebi bio na stranicama ovih novena.Ovdje se radi o cistoj lazi I pokusaju da se pere istorija naroda koji je u proslom vijeku izazvao smrt pedeset miliona ljudi.Ovaj KVAZI ISTORICAR nigdje ne spomenu Berlinski kongres I veliki pocetak prekrajanja srpske istorije koja I danas traje ali uz svesrdnu pomoc nas.Za objavljivanje ovakvih tekstova urednistvo treba da kontaktira nase istoricare pa da oni odobre da li da se ovakve nebuloze pojavljuju u novinam.OD DANAS POSLE DVADESET GODINA PRESTAJEM DA CITAM OVE NOVINE vESTI KOJE KUPUJEM JOS DOK SAM ZIVIO U eRLANGENU 1992 GOD..
Sreda 15.01.2014.15:15
Колико само лицемерја у изјави овог др-а ...невиђено. "U Sarajevu treba napraviti spomenik sa porukom da se političke vizije u modernoj Evropi nikada više ne rešavaju ratom" Какав романтичарски поглед на творевину која је трулила са свих страна.Нпр. сматрају да је Аустроугарска могла остати да влада вечно овим простором, само да није почео рат, итд.Знали су да организују једну озбиљну државу (на чији се модел и уређеност сада сви позивају), а тако су је лако спи.... с опроштењем.
Sreda 15.01.2014.15:35
Који ревизионизам то је за неверовати.АУ чак ни тих година није у потпуности закорачила ни у капитализам, још је то била полуфеудална држава са безбројним грофовима, маркграфима и сл.на чијим је поседима радио сељак-беземљаш као и вековима раније.Чак је и сељачка Србија још средином 19-ог века донела закон по којем нико и ни под којим условима не може одузети сељаку кућу и окућницу што у АУ није био случај... Словени су крупним корацима грабили напред и то су покушали да спрече али су се АУ зезнула у процени и " Nije računala da će u sukob ući London."
Sreda 15.01.2014.16:14
Po toj logici moze se reci da su i Nemci i Poljaci jednako krivi za izbijanje II Svetskog rata. A novinar koji je intervjuisao ovog coveka kao da je Englez ili se samo pravi Englez.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)